fallback

Доклад на Пентагона предрича петролна криза през 2015

Щатското военно министерство очаква през 2015 недостигът на петрол да достигне 10 млн. барела на ден

11:35 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Капацитетът за регулиране на петролния пазар чрез свръхпроизводство може да бъде изчерпан до две години, а до 2015 година може да изпитаме сериозен недостиг на петрол със значими икономически и политически последици, пише в доклад на щатското военно министерство, цитиран от британския вестник Guardian.

Докладът, озаглавен Joint Operating Environment Report, се публикува в момент, когато цената на суровия петрол се очаква съвсем скоро да надхвърли 100 долара за барел.

„До 2012 г. способността ни да регулираме пазара чрез свръхпроизводство може да изчезне напълно, а през 2015 недостигът на петрол може да достигне 10 млн. барела на ден“, се казва в доклада.

„Въпреки че е трудно да предвидим какви точно икономически, политически и стратегически ефекти може да има подобен недостиг, това със сигурност ще намали перспективите за икономически растеж както в развития, така и в развиващия се свят. Подобно забавяне на икономическото развитие ще влоши и други нерешени проблеми, ще запрати нестабилните и икономически обременените страни все по-надолу по пътя към икономическия колапс и вероятно ще има сериозни икономически последици както за Китай, така и за Индия“, посочват от Пентагона.

Предупреждението е поредното от серия сигнали на анализатори от цял свят, според които моментът, когато търсенето на петрол ще надхвърли предлагането, от далечна перспектива се превръща в доста по-непосредствена заплаха.

Базираната в Париж Международна енергийна агенция остава на позицията, че не съществува краткосрочен риск от недостиг на петрол, но в частен разговор високопоставени лица от агенцията са признали пред Guardian, че съществува вътрешно несъгласие по въпроса.

Енергийният департамент на САЩ също даде знак, че променя прогнозата си за предлагането на петрол. В скорошно интервю пред френския ежедневник Le Monde Глен Суийтнам, съветник за петрола на американския президент Барак Обама, призна, че „има възможност да изпитаме недостиг“ на горива за периода 2011 и 2015, ако няма нови инвестиции в производствени мощности.

Бъдещите доставки на гориво са от изключителна важност за американската армия, която е най-големият потребител на петрол в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 21.08.22 г.
fallback