fallback

Световната банка: Финансови проблеми все още витаят над Източна Европа

Най-бързо възстановяване се очаква в Полша и Словакия, докато най-лошо е положението в Латвия

12:47 | 07.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Страните в източната част на Европейския съюз трябва да концентрират усилията си в преструктуриране на публичните си финанси, за да успеят да подсигурят устойчиво възстановяване на икономиките си, защото финансовите проблеми все още витаят над региона, пише Balticbusinessnews, цитирайки доклад на Световната банка.

Финансовите дефицити на десетте източноевропейски страни почти се удвоиха през миналата година до 6,5 процента от БВП от средно 3,3 на сто през 2008. За тази година според правителствени прогнози дефицитът се очаква да спадне до 5,8% от БВП.

Икономиките в Източна Европа, които в началото на десетилетието се наслаждаваха на по-бърз растеж в сравнение със страните в западната част на континента, сега трябва да се възстановят от най-дълбоката рецесия, откакто преминаха към пазарна икономика преди 20 години.

Раздуването на бюджетните дефицити в Полша, Чехия, България и Румъния и Унгария беше по-голямо от това, което можеше да се обясни със спада на приходите в държавния бюджет, казва Световната банка. Тази отрицателна тенденция е по-слабо изразена само в Естония.

„За устойчиво възстановяване правителствата трябва да се съсредоточат върху старите проблеми. Цялостно възстановяване на икономиките изисква финансова дисциплина, както и по-добър инвестиционен климат, който ще увеличи производителността и ще създаде нови работни места“, се казва в доклада на банката.

По-високите дефицити и задлъжнялост в западната част на Европейския съюз, рефлектират по-ниските финансови дисбаланси отпреди кризата, които позволиха на правителствата в Западна Европа да отделят повече средства за стимулиране на икономиките си и за смекчаване на ефекта от глобалния кредитен срив. Дефицитите в 15-те стари страни членки на ЕС, почти се утрои до 7,1% през миналата година от 2,6 процента през 2008, като се очаква да нарасне дори още повече до 7,5% през тази година, се казва в доклада на Световната банка.

Публичният дълг на Изток ще нарасне до 47,5 процента от БВП през тази година от 44,1 процента през 2009, докато в Западна Европа ще наблюдаваме увеличение до 82,1% през 2010 от 76,4% през миналата година.

В повечето от десетте източно европейски страни, освен слабата икономика, дефицитите „отразяват липсата на прогрес в реформите в областта на публичните разходи, както и прекомерното харчене и слабия контрол на публичните средства през последните години“, се казва в доклада. Финансовото преструктуриране трябва да стане основна политическа цел през годините на икономическо възстановяване.

Въпреки че правителствата са поели ангажимент да намалят фискалните си дефицити под договорения в Съюза праг от три процента в средносрочен план, което е и едно от изискванията за влизане в еврозоната, „възстановяването изисква изключителни мерки през следващите няколко години“, се казва в доклада на банката.

Икономиките в Източна Европа се очаква да нараснат средно с 1,6 процента през тази година, след като се свиха с 3,6% през миналата, според правителствени прогнози. Едва през 2011 г. всичките десет страни се очаква да отбележат целогодишен растеж, като той ще бъде по-слаб от този преди кризата. Степента на възстановяване ще е различна в отделните страни.

Най-бързо възстановяване се очаква в Полша и Словакия, със съответно 3% и 1,9% прогнозен растеж през тази година, докато най-лошо е положението в Латвия, където икономиката се очаква да се свие с нови 4% през 2010.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 12.09.22 г.
fallback