fallback

Време ли е да се възстанови икономическият баланс в САЩ?

Най-голямата икономика на света е на път да преживее най-голямата си трансформация за последните няколко десетилетия

17:17 | 02.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американската икономика на път да претърпи най-голямата си трансформация за последните няколко десетилетия, като вероятно ще измести постепенно своя фокус от потреблението и кредитирането към износа и спестяванията, пише The Economist.

Страната изживя най-тежката си рецесия от следвоенния период насам, след като през 2009 г. брутният й вътрешен продукт (БВП) се сви с 3,7% на годишна база, а във всички сектори на икономиката бяха съкратени стотици хиляди работни места.

Именно секторите, които са зависими най-пряко от потребителите, пострадаха най-силно, а заетостта в строителството и автомобилната индустрия намаля с почти една трета. Част от тези работни места ще се възстановят с подобряването на икономиката, но много от тях са безвъзвратно изгубени заради настъпващата промяна в облика на икономиката.

Рецесията създаде предпоставки за макроикономическата трансформация в САЩ, която може да изчисти натрупаните в икономиката вредни дисбаланси. Това означава, че значението на консумацията и кредитирането ще намалява за сметка на спестяванията и износа.

Кризата сложи ненадейно край на стария икономически модел в САЩ. Банките в страната са по-малко склонни да отпускат заеми, а според McKinsey Global Institute през следващите 6-7 години домакинствата в САЩ ще намаляват дела на своя дълг от разполагаемия си доход. Съотношението достигна внушителните 129% в навечерието на ипотечната криза от 2007 г.

Спадът в кредитирането, цените на имотите и акциите започна да се отразява на структурата на икономическата активност в страната, като делът на потребителските разходи и жилищата в БВП падна от 76% през 2005 г. до 73% през 2009 г. Дори и на това ниво обаче той остава висок съгласно международните икономически стандарти.

Финансовата и икономическа криза намали броя на купувачите на недвижими имоти, както и средния размер на жилищата, който намаля за първи път за последните 13 години през 2008 г. Броят на кредитните карти в обращение междувременно се понижи с почти една пета.

Свиването на кредитирането и потребителските разходи не са единствените причини, които диктуват промените в американската икономика За това допринасят и по-високите цени на енергийните ресурси, след като силният долар и големите запаси държаха цената на петрола в страната ниска през по-голямата част от 90-те години на миналия век.

Това на свой ред увеличи привързаността на американските потребители към вносните стоки.

Четирикратното увеличение на цената на петрола през последните 20 години обаче промени предпочитанията на пазара на автомобили в САЩ към по-икономични модели. Опазването на околната среда и използването на възобновяеми енергийни източници се превръщат в акцент на икономиката.

Икономическа география на Америка също се промени, като ипотечната криза, поскъпването на бензина и високата безработица намалиха постепенно търсенето на големи имоти с много земя в отдалечените предградия на градовете.

За намаляването на дисбалансите в икономиката говори и вносът на стоки в САЩ, който се е свил с 10% от 2006 г. и се очаква да намалее още.

Възстановяването на щатската икономика през тази година надали ще бъде така рязко, както след двете сходни като дълбочина рецесии от 1973-1975 г и 1981-1982 г., защото ипотечната криза от 2007 г. увреди способността на финансовата система да насочва спестяванията към продуктивни инвестиции.

Ето защо на потребителите и бизнеса в САЩ им остава голям излишък от сгради, съоръжения и дългове, натрупани по време на икономическия бум. А възстановяването след такава криза често е бавно и слабо, като класическият пример в този отношение е Япония, която не успя да избегне стагнацията след спукването на балона в жилищния си сектор.

Това, на което може да разчита щатската икономика, е растящата производителност, която ще даде възможност на потребителите да погасят част от своя голям дълг докато в същото време продължават да харчат. Иновациите също ще помогнат, като неслучайно инвестициите на фирмите в оборудване се увеличиха с 19% през последното тримесечие на 2009 г.

През февруари Джон Чеймбърз, който е главен изпълнителен директор на Cisco, заяви, че случващото се в момента е един от най-силните позитивни обрати, на които е бил свидетел през живота си.

Докато потребителите в САЩ увеличават спестяванията си местните компании ще трябва да търсят пазари за своите стоки в чужбина. През тази година JPMorgan очаква на САЩ да се падне 27% от потреблението в световен мащаб в сравнение с 34% за развиващите се страни, като само допреди осем години ситуацията бе противоположна.

По-евтиният долар може да подкрепи износа на САЩ, особено за утвърдени щатски компании в областта на медицината, фармацевтиката, информационните технологии, инженерните дейности, както и износа на творчески услуги като кино, архитектура и реклама.

Износът е класически начин за възстановяване след криза. Швеция и Финландия в началото на 90-те години и Тайланд, Малайзия и Южна Корея в края на 90-те години на 20-ти век се възстановяват от рецесията именно чрез превръщането на търговския си дефицит в излишък.

Но като се вземе предвид големия размер на дефицита по текущата сметка на САЩ и лошото състояние на световната икономика, премахването на всички дисбаланси в най-голямата икономика на света ще отнеме повече време при сегашните обстоятелства. Освен това нейното успешно преструктуриране зависи силно и от увеличението на вътрешното потребление в развиващите се страни през следващите няколко години, особено в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 19.08.22 г.
fallback