fallback

Започва ли „Големият мечи пазар“ за облигации?

Очакванията са, че, при спадане на интереса към облигациите, парите могат да се насочат към пазара на акции

11:28 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Една от инвестиционните компании нарича сегашната ситуация „краят на бизнеса“. Анализатори посочват, че това е „началото на края“. Трейдърите пък се питат „започна ли големият мечи пазар при облигациите?“.

Както и да бъде наречена ситуацията, едно нещо става все по-ясно – продължилият дълго време флирт на инвеститорите с дългови инструменти върви към своя край и може би е дошъл момент за нова глава в отношенията им с акции, пише колумнистът на CNBC Джеф Кокс.

Слабият интерес към серията от аукциони за държавни ценни книжа в САЩ от миналата седмица изглежда като предупредителен сигнал за това, че прекалено голямата задлъжнялост на фона на ограничени съкращения на разходите може да превърне облигационния пазар в доста плитък.

Такъв сценарий предвещава неясна посока за бъдещото движение, което може да се отрази не само на държавните облигации, а също и на корпоративните с матуритет от над 2-3 години, се казва в материала.

След старта на финансовата криза през 2007 година инвеститорите с интерес купуваха облигации като защита срещу икономически спад. Тази тенденция доведе до силно увеличаване на входящия поток към фондовете, инвестиращи в този тип инструменти. Случилото се бе за сметка на фондовете, инвестиращи в акции.

Държави като Япония и Китай подпомогнаха силно американското правителство при аукционите за нови многомилиардни дългове, средствата от които бяха използвани за икономически стимули и спасяване на закъсали компании.

Тази тенденция обаче се изправя и пред известни предизвикателства – в един момент предлагането започва да превишава търсенето и емитентите неминуемо трябва да започнат да предлагат по-висока доходност, за да привлекат купувачи.

В настоящия момент този тип мислене намира все повече подкрепа. Това се видя и през последната седмица, когато продажбите на нови облигации бяха реализирани доста трудно, което кара анализаторите да виждат началото на мечия пазар.

Доказателство за това са и данните за паричните потоци към фондовете, инвестиращи в акции в САЩ. През последната седмица потокът към тях е бил 6 млрд. долара, докато в облигационните фондове са влезли 4,7 млрд. долара. Въпреки факта, че повечето от въпросните 6 млрд. са отишли към борсово търгувани фондове, смяната на настроенията сякаш вече е на дневен ред.

Прогнозите в момента са, че при неминуемо предстоящото увеличение на лихвените проценти цената на облигациите ще падне значително. Очакванията за висока инфлация също ще натежат на дълговите инструменти.

Дали обаче акциите ще се окажат достатъчно перспективни, за да привлекат парите от облигационния пазар, предстои да видим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 10.09.22 г.
fallback