fallback

Русия и САЩ с нов START по въпросите на ядрените оръжия

В петък Барак Обама и Дмитрий Медведев се споразумяха за продължаване на един от най-важните договори за разоръжаване

10:20 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Краят на миналата седмица донесе развитие по един от най-ключовите въпроси на следвоенната история – военните споразумения между САЩ и Русия. Това стана след като в петък руският президент Дмитрий Медведев официално обяви, че ще бъде подписано удължаване на договора за ограничаване на стратегическите и настъпателни военни сили, известен с абревиатурата START.

Сегашната версия на договора, който е подписан през 1991 година, изтече през декември, така че значението на успеха на преговорите за нов договор е още по-голямо, се казва в анализ на The Economist.

Новото споразумение ще доведе до съкращаване на арсенала им с около една трета от максимума, който е бил договорен между Джордж Буш и Владимир Путин през 2002 година. Така двете страни ще могат а разполагат с до 1 550 бойни глави и 700 системи за изстрелването им.

Достигането до новата сделка е важно в няколко направления – от една страна, Русия ще може да съкрати разходите си по поддръжка на огромния си арсенал от ядрено оръжие, а от друга – Обама се движи в обещаната по време на предизборната борба посока за премахване на ядрените оръжия.

Новият договор ще трябва да получи ратификация от руската Дума и от американския Сенат. Очакванията са да няма особени проблеми в тази насока, като и двете страни говорят с езика на сътрудничеството – САЩ с оглед изграждането на система за защита в Европа, а Русия – за това, че най-накрая се признава връзката между системи за атака и защита с ракетни щитове.

Напредъкът в разговорите за ядрените оръжия би могъл да стопли отношенията между Русия и САЩ, които се влошиха през последните години на управлението на Джордж Буш. В основна причина за това се превърнаха плановете на Буш за разполагане на ракетен щит в Централна Европа. Намеренията на Обама да промени заложените идеи за местата, където да бъдат разположени базите, спомогна за сваляне на напрежението.

Двете страни подобряват взаимодействието си и в други области на военното дело. Като изключително ключово се определя позволението на Москва американски военни части да преминават през въздушната територия на Русия при снабдяването на базите в Афганистан.

Освен това постепенно, макар и бавно, се наблюдава промяна на руската позиция за налагане на санкции на Иран заради ядрената програма на ислямската република.

Очаква се подновяването на договора START да бъде извършено на 8 април в чешката столица Прага. Скоро след това се предвижда конференция по ядрените въпроси във Вашингтон, където трябва да се обсъждат начини за предотвратяване на изтичането на ядрени материали към терористични организации.

Праз май пък ще бъде проведена конференция за преглед на изпълнението на Договора за неразпространение на ядрено оръжие, който е подписан под егидата на Обединените нации и който признава ядрения статут на пет страни – САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 20.08.22 г.
fallback