fallback

Анализатор прогнозира четворно поскъпване на банковите книжа в САЩ

Намаляването на провизиите, отделяни за покриване на лоши кредити, ще компенсира печалбата на финансовите компании

22:03 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на банковите акции в САЩ може да се увеличи четири пъти през следващите две-три години, тъй като лошите кредити ще намаляват, смята анализаторът Дик Боув от Rochdale Securities LLC, цитиран от Bloomberg.

Групата на финансовите акции в Standard & Poor’s 500 е отчела ръст от 162 на сто спрямо 17-годишния си минимум от преди една година благодарение на отпуснатите от щатското правителство помощи и заеми за сектор, както и на запазването на основната лихва на нива близо до нулата.

Според Боув финансовият сектор вече е достигнал дъното на отписванията на активи заради срива на ипотечния пазар, довел до загуби в размер на близо 1,8 трлн. долара по света и до замразяване на кредитните пазари през 2008 г.

Намаляването на провизиите, отделяни за покриване на лоши кредити, ще компенсира печалбата на финансовите компании, смята Боув. Анализатори очакват печалбата на банките, включени в индекса S&P 500, да се понижат с 33 на сто през първото тримесечие, след което да се повишат с 63 на сто през второто.

Резултатите от прогнозите на Боув са смесени. Той е препоръчал на инвеститорите да продават акции на Lehman Brothers четири месеца, преди банката да фалира. След това на 21 август 2008 г. анализаторът препоръчал акциите да се купуват, а три седмици по-късно Lehman обяви най-големия фалит в историята.

Сега Боув препоръчва да се купуват акции на Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase & Co. и Citigroup, но да се продават тези на SunTrust Banks и Wells Fargo & Co.

Анализаторът прогнозира още, че дивидентите на щатските банки ще се увеличат в следващите две до три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 04.09.22 г.
fallback