fallback

Тежки дългове, но прекрасни плажове – ролята на туризма в дълговата криза

Дали туризмът може да помогне на средиземноморските европейски страни, които имат финансови затруднения?

08:51 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Тежки дългове, но прекрасни плажове и топло време. Дали туризмът може да помогне на средиземноморските европейски страни, които имат финансови затруднения?

Икономиките на Испания, Португалия, Италия и Гърция до голяма степен зависят от туризма, за което има основателни причини - морето, красивата природа и по-топлото време от десетилетия привличат туристи от по-студените и по-богати Германия и Великобритания, пише AP.

Миналата година в разгара на световната икономическа криза туристическият сектор се сви, но според прогнозите тази година ще отчете лек растеж.

Според експерт от португалския туристически сектор перспективите тази година са „много по-благоприятни“ за бранша, който е един от „основните“ икономически отрасли на Португалия.

Оказва се обаче, че възстановяването няма да бъде толкова бързо, колкото мнозина се надяват, заради няколко причини.

На първо място, държавите, от които най-голям брой туристи се насочват към средиземноморските страни, продължават да се борят със собствените си икономически проблеми. Пътуванията за удоволствие са лукс, от който човек може да се откаже и мнозина ще предпочетат „ваканция у дома“ с еднодневни излети.

Фактът, че средиземноморските страни използват еврото, означава, че те не могат да обезценят валутата си и по този начин да станат евтина дестинация, докато курсът на британската лира се понижи спрямо еврото.

Поради тази причина едно мохито в бар на гръцките острови или нощ в хотел на плажа могат да се окажат по-скъпи за британските туристи, отколкото през миналата година.

Гърция, Испания, Италия и Португалия са сред 20-те най-предпочитани туристически дестинации в света. Общо те привличат около 130 милиона туристи годишно, което приблизително се равнява на броя на населението им.

Тези страни обаче разтревожиха партньорите си от Европейския съюз и финансовите пазари, натрупвайки големи държавни дългове и бюджетни дефицити, които в дългосрочен план могат да бъдат изчистени единствено чрез по-силния икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:23 | 09.09.22 г.
fallback