fallback

Прогнозират нов пик на преките чужди инвестиции в ЦИЕ през 2013 г.

Освен на кризата, спадът на инвестициите през миналата година се дължи и на нарасналите разходи за труд, смятат от PwC

10:36 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще се възстановяват постепенно до 2013, през която година ще постигнат нов пик, който ще надмине нивата от 2008 г. Това се прогнозира в доклад на PricewaterhouseCoopers, цитиран от FT.

Петгодишният бум, в който ПЧИ се повишиха пет пъти до 155 млрд. долара през 2008 г., беше спрян от рецесията и кредитната криза. Инвестиционните потоци се свиха до едва 77 млрд. долара през 2009, като най-засегнати бяха секторите на недвижимите имоти, строителните материали и производствата за автомобилната индустрия.

Спадът се случи и въпреки позасиления интерес към инвестиции в алтернативна енергия, химически и електронни компоненти, се отбелязва в доклада.

В същото време в отделните страни от региона се наблюдават различия на привлечените обеми от чужди капитали. В Словакия например инвестициите нараснаха с 55%, но основно поради едно-единствено вложение в недвижимия сектор за 2,3 млрд. долара.

Най-големи спадове на преките чужди инвестиции регистрираха Латвия и Литва – над 70%, като причината беше застоят на пазара на имоти.

У нас преките чуждестранни инвестиции се понижиха с 40% през миналата година до около 3 млрд. евро. 

Според PwC покачването на цената на труда вероятно е щяло да намали чуждите инвестиции в региона на ЦИЕ дори и при отсъствието на глобална рецесия, като кризата по-скоро е подсилила ефекта наред с повишената рискова премия и падащите приходи.

Влошаването на икономическите условия е засегнало в по-голяма степен няколко държави, сред които Естония, Латвия и Литва (с двуцифрен спад на БВП).

В България и Чехия пък понижението е по-умерено, докато полската икономика дори нарасна през 2009 г., казват от PricewaterhouseCoopers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:21 | 01.09.22 г.
fallback