fallback

Десет акции, които могат да донесат ръст на индексите в САЩ

Вижте основните компании, които ще определят посоката на пазара според пазарния анализатор Джим Креймър

11:21 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовото рали в САЩ е поставено в зависимост от движението на десет основни акции. Именно от тяхното представяне ще зависи дали индексите ще успеят да преодолеят върха от 10 725 пункта, постигнат от основния индекс Dow Jones Industrial Average, смята анализаторът Джим Креймър.

В случай че индексът успее да преодолее тази граница, която се смята за психологическа бариера, то може да бъдат поставени основите за нов бичи пазар, уверен е специалистът. За да не бъде изпуснат моментът за инвестиции, обаче е нужно да бъдат следени следните десет компании, посочва Креймър.

American Express – в момента цената на акцията е 39,70 долара, като се движи с понижение от 2 на сто от началото на годината. Заради силното представяне на компанията през последното тримесечие на миналата година и стабилизирането на икономиката е възможно акцията да достигне 45 долара.

Exxon Mobile – с оглед застоя в цената на петрола Креймър не очаква значително движение по тази позиция, като единствено трябва да се следи за приключването на сделката по придобиване на XTO Energy, която може да добави около 3 долара към цената на акцията. Към момента една акция на Exxon струва 66,80 долара, или с 2,1 на сто по-малко от началото на годината.

Chevron – заради добрия мениджмънт на компанията Креймър смята, че акцията може да достигне 80 долара за брой. В настоящия момент цената й е 74,30 долара, а от началото на годината се отчита спад от 3,5 на сто.

IBM – за да успее акцията да тръгне нагоре, компанията трябва да постигне добри резултати, а за момента това не е сигурно. Поради тази причина вероятно IBM ще остане встрани и няма да може да помогне за възходящо движение на Dow Jones. От началото на годината акциите на компанията са поевтинели с 4,1 на сто.

Coca-Cola – за момента дружеството страда от операциите по придобиване на бутилиращата си компания и акциите се движат със спад от 5,3% за годината. Същата е ситуацията и при PepsiCo, като според Креймър двете компании са в нокаут и няма да са определящи за посоката на пазара.

Pfizer – очакванията са, че въпреки поевтиняването от 5,3 на сто до около 17,20 долара, акцията може да изгуби още около долар. Причината за това е придобиването на немската компания Ratiofarm, както и освобождаването на мениджмънта заради проблеми по сделката за Wyeth.

Microsoft – възможно е акциите на компанията да поскъпнат, водени основно от резултатите на Windows 7. Креймър смята, че акцията може да достигне 32 долара, което е ръст от около 10% спрямо сегашните нива от 28,8 долара за брой.

AT&T и Verizon Communications – двете компании се намират в конкурентна война, която се отразява зле на резултатите. Въпреки това именно тези дружества могат да са сред двигателите на Dow, тъй като печалбите им могат да се подобрят значително при стабилизиране на икономическата ситуация. Креймър смята, че цената на акциите може да се повиши от 25,5 до 28 долара за AT&T и от 29,91 до 33 долара за Verizon.

Alcoa – въпреки острия спад в цената на акциите на компанията от около 15 на сто, позицията си остава сред фаворитите на Креймър и той е уверен, че тя може да допринесе за възходящо движение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 10.03.10 г.
fallback