fallback

В годината на бичия пазар петролът би американските акции

От дъното през март 2009 S&P 500 расте с 68%, черното злато поскъпва със 75%

08:50 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът в цената на петрола за последната година бие инвестицията в широкия американски индекс за последната година. Сравнението в движението на доходността на двете инвестиции е интересно, тъй като днес се навършва точно една година от достигнатите през 2009 година дъна на фондовия пазар.

От 9 март миналата година досега широкият американски борсов индекс S&P 500 се е повишил с 68%. За същия период пък черното злато е повишило цената си с почти 75 на сто. Интересното е това, че дори от началото на 2010 година петролът бие фондовия пазар, тъй като е поскъпнал с 3% на фона на 2% ръст на S&P 500.

Статистиката за изтъргуваните обеми също е в подкрепа на суровините. Докато на борсата в Ню Йорк оборотът продължава да се свива и през февруари бе отчетен спад от 8 на сто на месечна база, търговията с енергийни суровини на фючърсната борса в Чикаго се е повишила с 5 на сто.

При металите и останалите суровини пък се наблюдава увеличение на оборота съответно с 57 и 16 на сто, предава CNBC. Като цяло пък оборотът на електронната платформа за търговия бележи рекорд след рекорд по повишение.

На електронната платформа за търговия на Intercontinental Exchange оборотът расте дори още по-бързо, като е отчетен ръст на търговията с енергийни продукти от над 50 на сто. Според анализатори, ако това продължи, фокусът на инвеститорите вероятно ще се измести към търговия с петрол от сорта брент, а лекият суров петрол, търгуван в Ню Йорк, ще мине на заден план.

Прогнозите са, че петролът ще продължи да поскъпва и тази година, тъй като търсенето от развиващите се държави се увеличава значително. Освен това инвеститорите отново започват да използват суровината като защита срещу рисковете на фондовата борса, се казва в материала.

Тази сутрин барел лек американски суров петрол се търгува с понижение от 0,5 на сто спрямо вчера до 81,48 долара за барел. В Лондон пък брентът губи 0,6 на сто до 80,01 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 19.08.22 г.
fallback