fallback

Носталгия по марката завладява Германия

Връщане назад обаче няма, задава се нов финансов ред

08:30 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гръцката фискална криза даде на немските блогъри чудесна възможност да кажат какво наистина мислят за Европейския съюз, и по-специално за еврото.

Някои от тях възкликнаха, че искат обратно германската марка, а други посъветваха Великобритания да се пази от еврото, защото е по-добре да задържи британската лира, отколкото да влезе в еврозоната.

Засега е трудно да се прецени колко голяма е носталгията на немците по германската марка, пише New York Times. Но едно е сигурно: тя е един от символите на грандиозното икономическо възстановяване на Западна Германия след Втората световна война.

Въвеждането на еврото предизвика силно недоволство сред германците през 2001 г. Ето защо не е чудно, че ако се наложи Германия да подкрепи Гърция, а евентуално и Португалия и Испания, негодуванието на населението срещу единната валута и Европейския съюз може да се възроди.

Видни представители на Християндемократическата партия на канцлера на Германия Ангела Меркел вече признаха, че негативните настроения относно еврото са се засилили, след като правителството е оказало помощ на банките, а сега може да се види принудено да подкрепи и Гърция заради фискалната й криза.

Под натиск

Ситуацията се усложнява от спекулативните атаки срещу еврото, които са показали необходимостта да се намерят нови начини да се защити стабилността на единната валута.

Но канцлерът на Германия се намира в затруднено положение и по друга причина: Меркел трябва да намери начин да възстанови доверието в еврото и стабилността на еврозоната не само в международен план, но и сред немското население, защото връщането към германската марка не съществува като вариант.

Равносметката на този етап показва, че въвеждането на еврото е донесло на немската икономика повече ползи, отколкото вреди. Стабилността на валутните курсове се е превърнала в голям плюс за немските компании и е насърчила износа към най-важните търговски партньори на страната.

Благодарение на еврото немските производители са увеличили допълнително конкурентоспособността си спрямо европейските си съперници. Това смята Никълъс Хайнен, експерт по икономика в Deutsche Bank.

Това, от което се страхува немското правителство, е опасността да се наложи да спаси Гърция.

Това ще доведе до силно обществено недоволство, а, от друга страна, ще изпрати сигнал към други държави в Европа с лоша фискална дисциплина, които ще очакват, че Берлин винаги ще ги спасява. Което би могло да се превърне в най-лошият политически кошмар на немското правителство.

Унищожителните доклади в местните медии за липсата на фискалната дисциплина в периферните страни от ЕС, за подправянето на официални статистически данни и за злоупотребите с фондове на ЕС в страни от Южна Европа вече настроиха обществеността против еврото.

Време за размисъл

Ето защо Ангела Меркел поиска време след срещата на лидерите от ЕС в края на миналата седмица. Тя се съгласи да даде на Гърци четири седмици, за да започне с радикалните съкращения на държавните разходи. Те ще покажат дали страната има политическата и обществена воля, за да преодолее големия си бюджетен дефицит.

Междувременно немското правителство ще има време да потърси нови възможности за въвеждането на фискална дисциплина в еврозоната. През февруари Ангела Меркел повдигна въпроса за необходимостта от европейско икономическо правителство за първи път от встъпването си във власт.

В продължение на години тази идея бе табу в Германия. От 90-те години на 20 век, когато ЕС се подготвя за въвеждането на еврото, Франция редовно призовава за създаването на икономическо правителство в Европа, което да координира и регулира фискалната политика на страните от ЕС и да наблюдава дейността на Европейската централна банка.

При отказа си от марката през 2001 г. Германия настоя, че Европейската централна банка ще следи стриктно фискалната политика на отделните страни и основната й задача ще бъде съхраняването на покупателната способност на еврото.

Задава се нов финансов ред?

Спомените за хиперинфлацията в страната през 20-те и 30-те години на 20-ти век накараха Германия да изисква налагането на строги правила за финансова стабилност в ЕС, които предвиждат таван за бюджетния дефицит на една страна от 3% от нейния брутен вътрешен продукт.

Няколко страни от ЕС, включително и Германия, в някакъв етап са нарушили тези правила, но след това успяха да се върнат в заложените граници благодарение на разумната фискална политика и намаляване на държавните разходи. Но световната финансова криза нанесе удар на стабилността на еврозоната.

Ето защо може да се стигне до въвеждането на изцяло нов набор от мерки и правила за стабилизиране на еврото, в това число и създаването на единно икономическо управление.

Засега детайлите са оскъдни, но според официални представители на немското правителство общото икономическо управление на ЕС ще включва всички 27 страни-членки и ще позволява много по-добра координация при взимането на икономически решения.

Още по темата за фискалната криза в Гърция:

Goldman продала гръцки ДЦК за $15 млрд., колко от емисиите са проблемни?

Wall Street е помогнал на Гърция да замаскира дефицита и да приеме еврото?

Залозите против еврото стигнаха рекордно високи нива 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 28.08.22 г.
fallback