fallback

Ралито на фондовата борса в Нигерия тепърва започва?

Нигерийските акции, които са с най-ниска пазарна оценка на света, са поскъпнали с 10% от началото на тази година

14:51 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовата борса в Нигерия, която бе най-губещият пазар на ценни книжа през миналата година, започна да се възстановява през тази година. Ниската пазарна оценка на нигерийските акции, в комбинация с очакваните рекордни печалби в банковия сектор на страната, са изкушили дори инвестиционни компании от ранга на Citigroup и Templeton Asset Management, пише Bloomberg.

Основният индекс на фондовата борса в Нигерия – NSE All Share, се е повишил с 10% от началото на тази година, след като през миналата се понижи с 34 на сто. Това бе най-големият спад сред всички основни борсови индекси в 70-те най-големи пазара на ценни книжа, които Bloomberg следи. Пазарната оценка на акциите в неговия състав е 4,6 пъти по-голяма от очакваната им печалба.

Това е най-ниското съотношение цена/очаквана печалба сред всички основни индекси по света. Най-големи възможности за растеж ще покаже банковият сектор, начело с First Bank of Nigeria, Guaranty Trust Bank и Stanbic IBTC Bank, чиито акции се очаква да поскъпнат със средно 43% през тази година. Ралито продължава и въпреки двумесечното отсъствие на президента Умару Ярадуа.

Инвеститорите отново обръщат поглед към фондовата борса на най-големия африкански производител на петрол, след като Нигерийската централна банка пое ангажимент да помогне на търговските банки да се справят с лошите заеми, цената на петрола се удвои през 2009 г., а производството му нарасна заради споразумение на правителството с бунтовниците от устието на река Нигер.

Фондът на базираната в Лондон инвестиционна компания Insparo Asset Management, който инвестира в акции от Африка и Източна Азия, е реализирал възвръщаемост от 31% през 2009 г. и очаква ръст през 2010 г. Според експертите на Световната банка икономиката на Нигерия ще нарасне с 4,8% през тази година, след като отчете ръст от 4,3% на годишна база през 2009 г.

Цената на петрола се удвои от 35 долара за барел през декември 2008 г. до 74 долара за барел в края на 2009 г. Последният доклад на Нигерийската фондова борса показа, че броят на изтъргуваните акции и оборотът като цяло расте през януари. Най-висока е активността на инвеститорите в банковия сектор, на който се падат около половината от прехвърлените акции през януари.

Според икономистите на Citigroup бързият икономически растеж на Нигерия я превръща в един от най-атрактивните развиващите се пазари на света. Според инвестиционните стратези на HSBC фондовият пазар в Нигерия има потенциал в дългосрочен план, но политическата несигурност в страната плаши инвеститорите. Президентът на Нигерия не се е появявал публично, откакто претърпя сърдечна операция в Саудитска Арабия в края на ноември миналата година.

Гуверньорът на Нигерийската централна банка уволни ръководствата на осем от най-големите кредитни компании и инжектира около 4 млрд. долара в десетте най-големи банки през 2009 г. Централната банка пое гаранция върху всички междубанкови заеми до края на 2010 г. и помоли парламента да създаде компания за управление на активи, която да изкупи от банките техните лоши активи.

Според известния инвеститор Марк Мобиус акциите на нигерийските компании са привлекателни, като банките дават най-интересните инвестиционни възможности в страната. Председателят на инвестиционния фонд Templeton Asset Management смята, че в дългосрочен план тези пазари ще донесат печалба заради растежа на икономиката и увеличаването на потребителското търсене.

Според Insparo Asset Management банките също са най-добрата инвестиционна възможност, защото само 15-20% от 150-милионното население на страната има открита банкова сметка и е налице потенциал за голям растеж.

Централната банка на Нигерия съобщи през октомври 2009 г., че ще ограничи пазарния дял на местните банки до 20 процента и ще подкрепи всички чужди инвеститори, които желаят да придобият дял в някоя от десетте нигерийски банки, които не издържаха стрес-теста, на който бяха подложени през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 06.09.22 г.
fallback