fallback

Гърция може и да не успее да избяга от хватката на МВФ

За много от европейските лидери помощ от фонда се равнява на капитулация пред Вашингтон

10:25 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки заявената от Германия готовност да се помогне на Гърция в борбата й с дълговата криза може да се окаже, че европейските правителства няма да успеят да спрат пазарните спекулации и съмненията в стабилността на страната. В такава ситуация вероятно ще трябва да се намеси Международният валутен фонд, смятат анализатори.

Запознати със случващото се във фонда, както и не малко пазарни анализатори, не са убедени, че действията на европейските държави ще бъдат достатъчни да сложат край на опасенията за бъдещето на Гърция. Към този момент обаче обръщането за помощ към МВФ е тема табу и за това не се говори открито и с желание, пише Ройтерс.

За много от европейските лидери зов за помощ към МВФ би се равнявал на капитулация пред Вашингтон и на „тотална политическа абдикация“, смята Пол дьо Гров, професор в Католическия университет в Льовен, Белгия.

В крайна сметка обаче можело да се окаже така, че Гърция да не може да се справи с проблемите си без помощта на МВФ. Заплаха пред Европа е и това, че и други членове на еврозоната изпитват сходни на гръцките затруднения.

Намеса от страна на МВФ би могла да помогне много на Гърция, тъй като финансовата институция е специализирана именно в кризисно кредитиране, а освен това разполага със значителни финансови възможности.

„Има голяма вероятност намесата на МВФ да се окаже наложителна с цел предотвратяване на по-сериозни проблеми“, е заявил високопоставен служител на фонда пред Ройтерс. Подобен подтекст може да се потърси и в изказване на шведския финансов министър Андерс Борг, който заяви вчера, че „ролята, която може да изиграе МВФ не бива да е тема табу“.

В подкрепа на намесата на МВФ се обяви и американският икономист Нуриел Рубини, според когото това е най-добрият вариант за Гърция. Причината според него е в това, че заемите от фонда са обвързани с постигането на конкретни цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 08.09.22 г.
fallback