fallback

Инвеститорите в акции виждат заплахи от всички посоки

Финансовите проблеми на Гърция показаха, че инвеститорите са готови да продават и при най-лекия полъх на тревога

12:01 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Заплахите пред ралито на световните фондови пазари през тази година изглежда идват от всички посоки. Инвеститорите в акции реагираха нервно на новините, свързани с бюджетния дефицит на Гърция, Португалия и Испания, които могат да поставят началото на втори етап на финансовата криза, предаде AP.

Широкият щатски борсов индекс S&P 500 понесе най-тежкия си еднодневен спад за последните девет месеца в края на миналата седмица. Притесненията около мерките на Китай да ограничи кредитирането и предложените регулаторни промени в банковия сектор на САЩ също разтърсиха пазарите на ценни книжа.

Засега червената вълна, която заля капиталовите пазари по целия свят, не е така силна, както през 2008 г., когато S&P 500 потъна с 38,5% на годишна база. Но първият месец на новата година донесе най-големите загуби за инвеститорите в акции, откакто ралито на фондовите пазари започна през март 2009 г.

След като стигна най-високото си ниво за тази година на 19 януари, индексът S&P 500 се и понижил със 7,3%, въпреки че нищо опустошително не се е случило в Европа и САЩ. Пазарите очакваха, че администрацията на Обама ще опита да ограничи големите банки, а властите в Китай ще затегнат кредитирането.

Силната реакция на пазарите на новините от Европа, САЩ и Китай всъщност се дължи на това, че инвеститорите имат повече за губене, отколкото преди година, и това ги кара да продават при първия полъх на тревога. Дори и след скорошните си загуби индексът S&P 500 се намира с 58% над дъното си от 9 март 2008 г.

Инвеститорите свързват финансовите проблеми на Европа с възстановяването на САЩ и на цялата световна икономика. Някои от тях се притесняват, че трудностите на европейските страни ще предизвикат ефект на доминото по същия начин, по който ипотечната криза в САЩ от 2007 г. доведе до световна рецесия.

Според Антъни Чан, който е главен икономист в JPMorgan Private Wealth Management, инвеститорите реагират пресилено на новините, идващи от Европа. Това се дължи на високите им очаквания за бързото възстановяването на световната икономика и надеждите, че тя е поела по пътя на устойчивия растеж.

Добрите финансови резултати на редица американски, европейски и азиатски компании засега не успяват да вдъхнат оптимизъм. Дори и по-оптимистичната оценка на Федералния резерв на САЩ за икономиката през тази година и януарското обещание да запази лихвите ниски не успя да даде инерция на пазара в САЩ.

Това загатва, че годината ще бъде трудна за ралито на фондовите борси, като не е изключено да се появи корекция на финансовите пазари, поне в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:48 | 16.08.22 г.
fallback