fallback

СБ: Забавяне на световното икономическо възстановяване и балон в Китай

Не особено оптимистични прогнози дава банката за световната икономика през 2010, въпреки че очакванията като цяло са за растеж

12:05 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалното икономическо възстановяване, което вече е нестабилно в някои региони, вероятно ще се забави по-късно тази година с намаляването на ефекта от разходите за стимулиране на икономиките от националните правителства, се казва в нов доклад на Световната банка (СБ).

Финансовата институция предвижда световният брутен вътрешен продукт да нарасне с 2,7% за 2010 г. и с 3,2% през следващата. Оценката за 2009 е, че глобалната икономика се е свила с 2,2 на сто. Понижението през миналата година е първото от Втората световна война.

Обявените прогнози са по-песимистични от тези на Международния валутен фонд (МВФ). Ръководителят на институцията Доминик Строс-Кан наскоро заяви, че очаква световният БВП леко да надмине досегашните му предвиждания за ръст от 3,1% за 2010 г. Трябва обаче да се има предвид, че двете организации използват различни методологии за изчисляване на БВП, откъдето може да идва разликата в оценките.

Сред страните с развиващи се икономики финансовата криза е дала най-силно отражение в Източна Европа и Централна Азия, казват от СБ. Държавите на юг от Сахара също се посочват като значително засегнати.

Обратно, икономиките в Източна Азия водят възстановяването, като очакванията за Китай са за растеж от 9% за тази година.

Като цяло според банката кризата е влошила в голяма степен качеството на живота по света. По нейни оценки с 64 млн. души се е увеличил броят на хората, които през 2010 ще живеят с по-малко от 1,25 долара на ден.

Що се отнася до Китай, основният автор на доклада на банката посочва, че се наблюдават „признаци на балонизиране“ на местната икономика. Според него властите в Пекин са наясно с този проблем.

„Вече се наблюдават признаци на балонизиране и напрежение в китайската икономика, особено в недвижимия сектор“, пише Андрю Бърнс, директор Макроикономически тенденции в СБ.

За Източна Европа пък се казва, че възстановяването ще остане слабо заради вялото вътрешно търсене и намалелите чуждестранни инвестиции.

Развиващите се икономики в региона се очаква да нараснат средно с 1,3% през тази година и с 3,5% за 2011. Най-добри прогнози се дават за Русия, чийто БВП ще нарасне с 3,2 на сто за 2010.

И други прогнози:

Източна Европа може да се възстанови по-бързо от кризата от Западна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
fallback