fallback

Очакват до 40% ръст на акциите на развиващите се пазари за 2010 г.

Прогнозата е на Fortis; според Марк Мобиус мерките за ограничаване на ликвидността в Китай може да доведат до корекция

14:31 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Корпоративните печалби на компаниите в развиващите се икономики може да се повишат с до 40% през тази година и е „разумно“ да се очаква акциите им да постигнат сходни печалби. Това прогнозират от компанията за управление на активи Fortis Investments.

Компаниите на фондовите пазари в развиващите се страни се търгуват на нива около 12 до 13 пъти по-големи от тяхната печалба. Очакванията са техните печалби да се повишат с между 35 и 40 на сто, казва пред Bloomberg Гейбриъл Уолак, който отговаря за управлението на активи на развиващите се пазари за 2,5 млрд. долара.

Според него инвеститорите могат да очакват възвращаемост от този порядък, въпреки че съотношението цена/печалба няма да се промени.

„Действително все още се намираме в началния етап на икономическото възстановяване, а пазарите отразяват бъдещото развитие“, казва Уолак. Според него акциите на развиващите се пазари не са надценени и все още има атрактивни компании.

Индексът за развиващите се пазари MSCI Emerging Markets скочи със 75% през 2009 г., което е най-силното повишение от началото на изчисляването му през 1988 г., на фона на излизащите свидетелства за възстановяването на икономиките на Китай и Бразилия от глобалната финансова криза.

Пазарната оценка на компаниите включени в MSCI Emerging Markets към момента е 13,4 пъти по-голяма от прогнозните им печалби спрямо съотношение от 16,9 през октомври, показват данни на Bloomberg. За сравнение индексът MSCI World, който следи развитите пазари, има съотношение P/E (цена/акция) от 15,2.

През миналата седмица известният инвеститор Марк Мобиус, ръководещ фонда Templeton Asset Management, предупреди, че поради бурния растеж досега развиващите се пазари може да претърпят корекция. Тя може да възлезе на до 20% на фона на увеличения брой първични публични предлагания и правителствените мерки за намаляване на ликвидността.

Тази прогноза е „агресивна“, коментира Уолак. Той не вижда катализатор, който може да предизвика подобни изменения в низходяща посока. Китай остава основният фокус на Fortis сред развиващите се пазари, като преценката на експертите във фонда е, че икономическият растеж няма да бъде забавен от усилията на властите да намалят кредитирането.

Другите фаворити на Fortis Investments са Бразилия и Русия, които са сред 10-те най-добре представили се пазари на ценни книжа през миналата година. По тип книжа, интересни според Гейбриъл Уолак са акциите от технологичния, потребителския и суровинния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 06.09.22 г.
fallback