fallback

Накъде ще поемат цените на суровините през следващата година?

Цената на стоманата се очаква да се увеличи, а тази на петрола - да падне

15:48 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на редица суровини се увеличиха значително през тази година и се очаква да продължават да вървят нагоре и през следващата. Това прогнозират финансови анализатори от водещи инвестиционни компании, които допълват, че поскъпването ще е различно за различните суровини и няма да донесе толкова големи печалби, както през последните няколко месеца на тази година, предаде BBC.

От инвестиционната компания Investec очакват, че потребителите и институционалните инвеститори ще увеличат своите покупки на суровини през първите три месеца на следващата година. Засиленият интерес ще повиши допълнително цените на редица метали и земеделски суровини. Желязото се очаква да поскъпне най-вече заради растящите нужди на промишления сектор в Китай, според Investec.

От звеното за управление на активи на най-голямата швейцарска банка UBS Wealth Management са единодушни с Investec и допълват, че предимство в началото на следващата година ще имат суровините, които се използват главно в промишлеността, както и тези със затруднени доставки. Суровините, които са концентрирани в само няколко източника, също ще бъдат сред най-поскъпващите.

Благородните метали, и най-вече златото, ще останат популярно убежище за инвеститорите, които са предпазливи относно пазарите на ценни книжа и състоянието на икономиката. Цената на златото постави нов рекорд в номинално изражение в началото на декември и може да продължи нагоре, в случай че търсенето на метала от страна на централните банки на азиатските страни продължи да расте.

Засилването на темпа на растеж на развиващите се икономики в Азия вероятно ще увеличи и цените на ориза и палмовото масло, които поскъпнаха значително през тази година заради лошото време, оскъдната реколта и голямото търсене. Според Investec фундаменталните фактори ще повишават цените още на захарта и царевицата, което ще оскъпи хранителните продукти и ще усили инфлацията.

Не всички суровини обаче се очаква да поскъпнат. Преобладаващите прогнози за петрола например сочат спад на цената през следващата година. Международната енергийна агенция и Организацията на страните износителки на петрол очакват търсенето на петрол през 2010 г. да остане занижено в развитите страни заради бавното възстановяване на икономиката.

Според Investec петролът ще се търгува в интервала от 55 до 85 долара за барел, а прогнозната средна цена за 2010 г. е 65 долара за барел. Световната банка на свой ред очаква цената на петрола да падне от текущите си нива от 75-80 долара за барел до средно 63 долара за барел през 2010 г. Очакваното поскъпване на долара през 2010 г. също може да подейства като спирачка на цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 11.09.22 г.
fallback