fallback

Прегряването - най-голямата опасност за бразилската икономика догодина

Ръст над 6,5 на сто ще е опасен за икономиката на страната, смятат местни икономисти

22:28 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата заплаха за бразилската икономика следващата година ще е евентуално усилване на растежа й до над 6,5 на сто, прогнозира банката Banco Safra de Investimento, предаде Bloomberg.

“Докато оценката за ръста остава между 5,5% и 6,5%, все още ще е възможно за централната банка да контролира проблема растеж-инфлация”, коментира Кристиано Оливейра, главен икономист в Banco Safra. “Над това ниво ще бъде трудно”.

Banco Safra е собственост на Джозеф Сафра, поставен на 62-ра позиция по богатство в света от списание Forbes. От банката прогнозират, че централната банка ще увеличи основния лихвен процент до 10,75 на сто до края на 2010 г. от сегашното рекордно ниско ниво при 8,75 на сто.

Потребителските и капиталови разходи ще доведат до ръст на бразилската икономика от 5,6 на сто следващата година при оценки за свиване с 0,2% през тази, заявява Оливейра. Според проучване на централната банка бразилските икономисти очакват 5,1 на сто ръст през 2010 г.

Освен това Оливейра очаква и дефицит по текущата сметка през следващата година от най-малко 54 млрд. долара, а анкетираните икономисти – 40,8 млрд. долара.

Дефицитът по текущата сметка обаче ще бъде компенсиран от чуждестранните преки и портфейлни инвестиции в размер на 62 млрд. долара, което ще повиши курса на реала до 1,65 реала за долар до края на следващата година, казва още Оливейра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:07 | 13.09.22 г.
fallback