fallback

Ниската заетост е основен проблем на Унгария, смята премиерът на страната

В Унгария почти всеки втори не работи, което е източник на многобройни проблеми, заявява Гордон Байнай

17:20 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ниската заетост е най-голямото икономическо предизвикателство пред Унгария, както и причина за уязвимостта на страната в условията на глобална криза, пише унгарският премиер Гордон Байнай в материал за изданието Nepszabadsag, като посочва, че нивото на заетост е по-ниско само в Малта от членките на ЕС.

Нивото на заетост - 57 на сто, е принудило правителствата от падането на комунистическия режим досега да вземат заеми и да увеличават данъците, коментира унгарският премиер. По думите му заемите са се превърнали в “наркотик” за икономиката, който е забавил експанзията й и е унищожил потенциала й за растеж.

Зависимостта на Унгария от заеми в чужда валута, съчетана със слабия темп на растеж в сравнение с другите страни от региона, се посочваше от инвеститорите миналата година като причина да продават форинта и да намалят търсенето на унгарски облигации, което принуди правителството да стане първата страна в ЕС, поискала спасителен заем. За тази година Унгария прогнозира спад на БВП от 6,7 на сто.

“В Унгария почти всеки втори не работи”, пише Байнай. “Това е плашещо само по себе си, но освен това е и източник на многобройни проблеми”, посочва премиерът на страната.

Байнай пое поста през април, година преди парламентарните избори.

По думите му след промените в страната са били съкратени над 1 млн. работни места за няколко години, като само малка част от тях са били възстановени, което е довело до ниската заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 09.09.22 г.
fallback