fallback

Корпоративните облигации в САЩ предсказват бичи пазар при акциите

Връзката между нискорисковите облигации и печалбите на компаниите от S&P 500 вещае ръст от 22% за индекса през 2010

15:52 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Прогнозите за предстоящата година се правят лесно, а твърдите препоръки – дори още повече. Представете си придвижване с реактивна раница на гърба, втори дом, разположен на Луната или Dow Jones на 36 хил. пункта.

По принцип може да се разчита на трезви и стъпили на земята прогнози от Garman Research, които са специалисти в областта на дълговите пазари. Това е последното място, на което може да се търси изненадваща прогноза. Сега обаче от Garman дават забележителна прогноза за акциите – близо 42% ръст за малките компании, попадащи в индекса Russel 2000, както и 22% рали за по-големите, които съставляват широкия индекс S&P 500.

След десетилетие, през което акциите поскъпваха със средно 3,5 на сто годишно дори при реинвестиране на дивидентите, инвеститорите би трябвало да са доволни от подобен старт на започващото ново десетилетие, се казва в анализ, публикуван от Forbes.

Предишният път, когато американските акции се представиха по подобен начин, бе през 2003 година, когато Russel 2000 напредна с 45 на сто, а Standard&Poor's – с 26 на сто.

Очакванията на Garman за ръст на борсовите индекси се базират на връзката между акциите и облигациите. Прогнозите за ръст през 2010 година се основават на трендове, датиращи от десетилетия, като например връзката между цените на нискокачествените облигации (junk bonds, или облигации с нисък рейтинг, които са част от пазара на високодоходните облигации), лихвените повишения от страна на американския Федерален резерв и търгуването на двойки активи.

Това обаче е опасна игра – историята в крайна сметка има склонността да превръща в глупаци анализаторите, които се осланят на нея за прогнозите си.

Преди година, когато пазарите бяха обхванати от паника, Garman Research направи правилна прогноза. Тогава, на 19 декември 2008 година, основателят на Garman Кристофър Гармън написа, че Федералният резерв е елиминирал възможността за финансов армагедон. Той посочи, че корпоративните облигации би трябвало да се представят добре, особено спрямо акциите.

Освен това падащият долар би следвало да подпомогне ръста на цените, а облигациите на компании, чиито кредитен рейтинг е бил понижен, да се превърнат в изгодна сделка, се казваше още в документа.

Това бе забележителна прогноза. Ако в началото на годината бяхте последвали този съвет и бяхте купили акции от т.нар. „паднали ангели“, щяхте да постигнете печалба от 63 на сто.

Идеята, че Russel 2000 ще отбележи забележително представяне през 2010 година, идва от връзката между него и високодоходните облигации. Откакто през 1985 година Merrill Lynch е започнала да следи данните за пазара на високодоходни инструменти, облигациите от този тип и акциите (с отчитане на изплатените купони и дивиденти) показват сходна възвръщаемост.

Според Garman връзката между двата типа инструменти е едно към едно, но понякога единият от тях изпреварва другия, след което се наблюдава наваксване.

Прогнозата за S&P 500 отразява връзката между нискокачествените облигации и печалбите на компаниите от индекса. Този тип облигации обикновено предлагат доходност от 7 процентни пункта по-висока от кривата на доходността на S&P 500 (тя представлява крива на реципрочната стойност на показателя цена/печалба на компаниите от индекса).

Лихвите, които компаниите с нисък рейтинг трябва да плащат по своите облигации, се е понижила от 21,5 на сто през миналата година до 9,1 на сто през тази. Доходността на S&P 500 пък се колебае около 4 на сто.

Garman, както и други анализатори на дълговите пазари очакват доходността на облигациите да се свие допълнително през следващата година. Така, за да се запази спред от 7 процентни пункта във възвращаемостта, цените трябва да се вдигнат, а кривата на доходността да се измести надолу.

Според очакванията на Garman през следващата година средата би трябвало да остане подходяща за компаниите, които се надяват да привлекат капитали. Ниските лихвени проценти ще държат ниска цената на дълговете и ще насърчат хората да влагат парите си във фондове, които инвестират в корпоративни облигации.

Доходност при облигациите със спекулативен рейтинг от около 8 на сто и липса на инфлация би трябвало да доведат до масирано емитиране на облигации. Очакванията са за рекордни продажби на дълг на стойност 240 млрд. долара, което е около 30 на сто от целия високодоходен пазар, показват оценките на Garman.

Облагодетелстваните от това компании би трябвало да бъдат същите като тази година – задлъжнели фирми с възможност за рефинансиране, както и компании за дялови инвестиции като Blackstone Group и Kohlberg Kravis and Roberts, които ги притежават.

Бизнесът на банките, които организират емитирането на облигации, пък би трябвало да процъфтяват, особено що се отнася до лидерите в сектора – JPMorgan, Bank of America и Citigroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 03.09.22 г.
fallback