fallback

Бразилия е най-добрият пазар за годината, Украйна – за десетилетието

Основният борсов индекс в бившата съветска република е донесъл доходност от 890% за десет години

15:50 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бразилия може и да е пазарът, предложил едни от най-добрите инвестиционни възможности през 2009 г., но Украйна е страната, осигурила недостижимата от никоя друга страна възвръщаемост от близо 900 процента за изтичащото десетилетие.

Поглед в историята показва, че борсата в бившата съветска република е пазарът с най-висок ръст за последните десет години. За периода 1999-2009 година е отчетен ръст от 890% в доларово изражение. Въпреки това обаче възвръщаемостта от правителствените облигации е била по-висока от тази, постигната от акциите, предава CNBC.

През 2009 г. украинският индекс PFTS е удвоил стойността си в доларово изражение въпреки силната зависимост на страната от международните финансови институции. Изплащането на заемите от 16,4 млрд. долара дори беше спряно, тъй като правителството не успя да изпълни изискванията на кредиторите за съкращаване на разходите.

За последните десет години пазарната капитализация на борсовите компании в Украйна е скочила десетократно до 26 млрд. долара, подкрепена основно от приватизацията на държавни дружества и нови листвания.

Украйна, заедно с Перу и Шри Ланка, попада и в топ 10 по представяне на борсовия си индекс през 2009 година. Като цяло през годината пазарите в развиващите се икономики са донесли над два пъти по-голяма печалба от тази на основния индекс на Morgan Stanley за развитите страни.

Най-силният индекс през годината е бил бразилският Bovespa, който е повишил стойността си в доларово изражение със 145 на сто, основно благодарение на мощния ръст в курса на бразилския реал - с 29 на сто спрямо долара.

Перуанският индекс Lima General е донесъл възвръщаемост от 120 на сто, а филипинският SE Industrial – 118 на сто. Пазарът във Филипините е вторият най-добре представящ се индекс, ако се гледа изменението му в местна валута.

Деноминираният в долари руски индекс RTS заема четвъртото място по доходност, като е нараснал със 116 на сто. Другият водещ индекс в Русия – Micex, е най-силно представящият се показател, измерван чрез местна валута. Той се е повишил със 113 на сто.

Забележително е и представянето на пазара в Шри Ланка. След края на гражданската война в страната през май основният индекс Colombo SE е повишил стойността си над два пъти.

На обратния полюс се нареждат борсите в Бахрейн и Словакия, които оглавяват негативната класация както в доларово изражение, така и в местна валута. Двата показателя са донесли загуби от по около 20 на сто.

По отношение на правителствените облигации, Норвегия е страната, предоставила най-висока доходност. Десетгодишните държавни ценни книжа са предложили доходност от 25 на сто в доларово отношение, докато инвеститорите в същите инструменти, но емитирани от САЩ, са изгубили седем на сто през годината.

На второ място в класацията за изминаващото десетилетие е Перу с борсов ръст от 842 на сто. Руският индекс RTS е скочил с 697 на сто, а в Румъния е постигнато повишение от 567 на сто.

САЩ пък са от страната на губещите, като за последните 10 години при реинвестиране на дивидентите, инвеститорите са изгубили 9,8 на сто от вложенията си. За сравнение инвеститорите в държавни ценни книжа са постигнали възвръщаемост от впечатляващите 84 на сто, завършва анализът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 08.09.22 г.
fallback