fallback

Анализатори: Покупките на злато от централните банки са сигнал за продажба

Ако историята може да се приеме за добър учител, то можем да очакваме спад в цената на метала

09:29 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Много вероятно е някои от най-големите купувачи на злато да дават и най-силните сигнали за продажба, показва поглед назад в историята. В анализ на Bloomberg се казва, че ако поведението в миналото може да ни помогне да предвидим бъдещето, то покупките от страна на централните банки са основателен сигнал да се очаква спад в цената на метала.

Централните банки притежават около 18 на сто от всичкото злато, произведено в света. През последните месеци много от монетарните институции активизираха своите покупки, което изведе жълтия метал до поредица от рекорди.

Според материала централните банки ще извършат покупки на общо 13,8 млн. тройунции (429 метрични тона) през настоящата година. Стойността на това злато е 15,5 млрд. долара, а покупките ще доведат до първо увеличение на златните резерви от 1988 година досега.

Историческа справка показва, че през тази далечна вече 1988 година златото е поевтиняло с 15 на сто, а за да достигне отново ценовите си нива отпреди спада, са били необходими още 15 години. Причината тогава е било решението на САЩ и Швейцария да ограничат позициите си в злато.

В настоящия момент централните банки на Индия, Китай и Русия увеличават златните си резерви, присъединявайки се към треската, обхванала борсово търгуваните фондове и масовите инвеститори.

„Тези действия по купуване на злато са закъснели“, смята Питър Моричи, професор в Университета в Мериленд и бивш икономически съветник на Белия дом. „Централните банки не са известни със своите инвестиционни умения. Това, което се вижда от подобен ход, е липсата на доверие в американската икономика и дългосрочните способности на долара да запази стойността си“.

Друг поглед назад показва, че централните банки са трупали златни резерви и през 1980 година, когато е бил поставен ценови рекорд от 850 долара за тройунция. Това ниво бе достигнато чак през 2008 година, или 28 години по-късно.

След 1999 година пък централните банки са разпродали 4 880 метрични тона. Тогава металът удари 20 годишно дъно при 251,95 долара за тройунция. Котировките са започнали възстановяване през 2001 година, за да достигнат рекорд от 1 226,56 долара за тройунция в началото на настоящия месец.

През 2009 година златото е поскъпнало с 27 на сто в доларово отношение, както и спрямо китайския юан. Измерено в руски рубли, то е повишило цената си с 31 на сто, а в евро – 22 на сто.

Още по темата:

Къде е златото

Треска за злато: Как да се включим на пазара

Какво може да спре златната треска?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:41 | 23.08.22 г.
fallback