fallback

Merrill Lynch: 4% ръст на световния БВП и възраждане на акциите през 2010

Китай, Индия, Малайзия, Индонезия и Корея ще са най-печелившите пазари догодина според финансови гигант

11:20 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Merrill Lynch прогнозира растеж на световната икономика през 2010 г. от порядъка на над 4%, се казва в публикуван доклад на финансовия гигант. На фона на възраждащите се икономики по света експертите очакват също ръст на потребителските доходи и на кредитирането.

Според прогнозите най-висок икономически ръст през следващата година ще отбележат Китай и Индия, съответно 10% и 7%. За САЩ и Япония прогнозата е за ръст от 3%, а за Европа - от 2%.

По мнението на експерти от Merrill Lynch, цитирани от Прайм-Тасс, „следващата година ще бъде благоприятна за акциите, при това техният ръст няма да е съпроводен от инфлационни рискове“. Освен това от финансовата компания смятат, че „през 2010 г. акциите ще станат по-популярни финансови инструменти за инвестиции в сравнение с корпоративните облигации и държавните ценни книжа“.

Интензивният ръст на доходността на акциите в голяма степен ще се обезпечава от азиатските пазари, като най-силен катализатор ще станат акциите на компании, чийто курс е привързан към икономиките на Китай, Индия, Малайзия, Индонезия и Корея. Посочените акции през 2010 г. ще донесат на притежателите си висока печалба, коментират от Merrill Lynch.

Експертите очакват, че акциите на компаниите от развиващите се страни като цяло ще изпреварят по доходност акциите на компаниите от развитите страни.

Що се отнася до банковия сектор, според прогнозите, централните банки на страните през следващата година ще отделят по-голямо внимание на борбата с инфлацията, във връзка с което се очаква повишаване на лихвените проценти.

Възобновяването на положителния ръст на световната икономика ще се отрази положително на сектора на суровините, смятат от Merrill Lynch. Средната цена на петрола ще достигне 85 долара за барел. Експертите смятат, че цената на природния газ ще продължи да расте. Същевременно обаче приходите от инвестиции в енергоресурси няма да бъдат толкова впечатляващи, колкото приходите от инвестиции в енергийни активи. Експертите по инвестиции от Merrill Lynch препоръчват да се заложи на металургичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:59 | 08.09.22 г.
fallback