fallback

Китай: Никой няма да спечели, ако юанът поскъпне

Възстановяване остава крехко и в такива условия поскъпването на валутата би поставило огромни рискове пред китайската икономика, смята Пекин

16:24 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Повишаването на стойността на китайския юан спрямо основните валути не би помогнало, а по-скоро би попречило на глобалното икономическо възстановяване. Освен това то би заплашило собственото финансово здраве и търговията на Китай, се казва в анализ на изследователския център към търговското министерство на страната.

Документът се явява поредният сигнал на Китай, че страната няма да се поддаде на натиска да предприеме мерки за повишаване на стойността на валутата си. През последните месеци се наблюдава подобна тенденция на призиви на САЩ, Европейския съюз и други водещи икономически сили към Пекин за промяна на монетарната политика.

Като основен аргумент в тази посока се посочва, че основните световни валути остават надценени на фона на китайския юан.

„Мерки за повишаване на стойността на юана без съмнение биха били неблагоприятни за китайската икономика и вероятно няма да бъдат добри за устойчивото развитие на глобалната икономика“, се казва в документа, цитиран от CNBC.

Критиките на развитите страни към Китай се основават на това, че през последните повече от 18 месеца юанът е на практика фиксиран спрямо американския долар. Преди това, за период от около две години, китайската валута поскъпна с около 21 на сто спрямо зелените пари.

„Икономическото възстановяване остава крехко и в такива условия поскъпването на валутата би поставило огромни рискове пред китайската икономика. Настоящият обменен курс е подходящ и успешен за икономиката“, се казва в изследването.

Според министерство на търговията на Китай поскъпването на юана ще сложи край на икономическото възстановяване на страната, тъй като ще доведе до отлив на чуждестранни инвестиции, свиване на печалбите и ограничаване на заетостта. Това пък заплашвало страната с ръст на лошите кредити и увеличаване на финансовите дефицити.

Един от основните аргументи в защита на настоящата политика е това, че дори при поскъпване на юана търговският излишък със САЩ нямало да се свие. Подобно твърдение се налага от страна на американския президент Барак Обама.

Според документа обаче дори това да се случи, то положението на САЩ едва ли ще се подобри. Причината е, че „ако китайските стоки поскъпнат, то Америка ще повиши вноса си от други развити страни“ и така търговският баланс няма да се подобри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:29 | 09.09.22 г.
fallback