fallback

Развитие по китайски

Очаква се Китай да остане предпочитано място за инвестиции, като според някои страната се намира там, където са били САЩ преди 100 години

16:00 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Китай се превърна в най-атрактивната икономика в света, след като страната отключи портата и позволи на чуждестранните инвестиции да се влеят в икономиката й в началото на 90-те години. От тогава Китай значително изпреварва развития свят по отношение на икономическия си ръст.

След двадесет години икономически ръст от над девет на сто мнозина си задават въпроса дали Китай може да запази този темп на растеж. По всичко личи, че ще може.

Следните четири причини дават отговор на въпроса защо азиатската държава ще продължи да отчита ръст и защо ще остане предпочитана дестинация за инвестиции.

На първо място анализатори, цитирани от MarketWatch, поставят високо образованата и все още сравнително евтина и ефективна работна сила. За никого не е тайна, че в Китай жадно поглъщат ноу-хау и произвеждат далеч по-евтино отколкото в развитите държави.

На второ място може да се посочи населението на Китай. Интересът за развитие и подобряване на живота е основната движеща сила на средния гражданин в светата. Няма начин, по който това да се измери, но може да се види лично при посещение в страната.

Потреблението също е ключов фактор. В САЩ задълженията на потребителите съставляват около 53 на сто от всички вземания на банките. В Китай това съотношение е 11,8 на сто. Задлъжнялостта се избягва категорично в страната, след като години наред всеки се е мъчил сам да се грижи за семейството си.

Това е развило много консервативно отношение към финансовите продукти. Сега обаче все повече китайци приемат и ще приемат западния стил на харчене и свикване със задлъжнялостта. Така без съмнение ще се стигне до ръст на икономиката.

Четвърта позиция в изброените аргументи е нарастването на средната класа. През последните седем години брутният вътрешен продукт на страната на глава от населението почти се е утроил от 1 000 долара през 2001 до около 3 000 долара през 2009 година (колкото се предполага, че ще бъде). Прогнозите са, че до 2016 година показателят ще стигне 6 хил. долара.

Увеличението на богатството на средната класа неминуемо ще доведе до драстичен ръст на компаниите, които обслужват новозъздаденото потребление, се казва в материала.

Основите за бъдещ ръст в Китай са стабилни. Инвеститорите ще спечелят при концентриране на инвестициите в три основни отрасъла – автомобилостроене, финансови услуги и енергетика.

Нарастващия размер на средната класа позволи на вътрешното търсене на автомобили да се увеличи драматично през последните пет години. General Motors например в момента продава повече автомобили в Китай, отколкото в САЩ. Оценките на местните компании показват, че все по-широк кръг инвеститори могат да си позволят да си купят кола, а търсенето е нечувано високо.

Според данните на производителите около 80 на сто от купувачите на автомобили придобиват кола за първи път. Това наистина звучи обещаващо. Две компании, които са доста силни в продажбите на коли на местна почва и следователно са подходящи за инвестиции, са DongFeng Motor Group и Geely Automobile Holdings.

В сектора на финансовите услуги също се наблюдават интересни тенденции. От 2002 година досега той нараства с по 23 на сто годишно от 2002 година досега. Едва пет на сто от китайците пък притежават някаква форма на застраховка на имота или живота си. Жилищните и животозастраховките пък имат общ премиен приход от едва 1 на сто от БВП на страната.

Добре позиционирани на този пазар са CNInsure, които разполагат с около 34 хил. застрахователни агенти и 400 офиса, където предлагат своите услуги.

Енергетиката също е перспективен сектор, тъй като нуждите на населението се увеличават все повече. Страната пък се насочва все по-агресивно към задоволяване на нуждите си чрез ядрена енергия и възобновяеми източници. Строежът на нови мощности не спира, а и не се очаква да стори това в близко бъдеще.

Всичко това е само върхът на айсберга, се казва в анализа. При сравнение на САЩ с Китай, може да се определи, че азиатската държава се намира там, където е била Америка преди 100 години по отношение на инвестиционните възможности и шансовете пред инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:26 | 01.09.22 г.
fallback