fallback

Зелено изкупление за банковия сектор

Светът спаси множество големи банки и финансови компании през 2007 и 2008 г. Сега е ред на банкерите да върнат услугата

15:30 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

В зависимост от гледната си точка човек може да види в изменението на климата както най-страшния проблем, застрашаващ човечеството, така и най-голямата финансова възможност в съвременната епоха. Известната консултантска компания McKinsey например се прочу със своята инициатива за описване на възможните начини за намаляване на емисиите на парникови газове.

За това помогна нейната крива на разходите за избягване на емисиите от въглероден диоксид, по-известна като „кривата на McKinsey“. Тя представлява ценен инструмент за стратегическо планиране на мерките за понижаване на въглеродните емисии на национално ниво. Кривата показва съотношението между инвестициите в дейности за намаляване на емисиите от въглероден диоксид в атмосферата и тяхната възвръщаемост, като отчита и ефективността на различните мерки.

Кривата на McKinsey показва, че много от мерките за намаляване на въглеродните емисии носят по-голям приход, отколкото са разходите за тяхната реализация. По този начин кривата на McKinsey и нейната експертиза като водещ консултант по отношение на изменението на климата отвориха вратите и джобовете на много министерства и индустрии по целия свят, пише The Economist.

Най-поразителното нещо, което кривата показва, е колко изгодно изглежда намаляването на парниковите емисии чрез различни мерки за защита на тропическите гори. Проблемът с обезлесяването трябва да бъде преодолян, ако човечеството иска да овладее повишаването на температурата. Според McKinsey ако изсичането на гори спре, ефектът от предотвратеното обезлесяване може да допринесе за цели 30% от намаляването на въглеродните емисии до 2020 година.

Създаването на формална схема към Организацията на обединените нации (ООН), която да набира и покрива разходите за овладяване на обезлесяването, вероятно ще бъде трудно и ще отнеме време. На 19 ноември лидерите на страни,които са богати на гори, се срещнаха в Лондон, където обсъдиха създаването на спешен пакет от мерки за финансиране на дейности за спиране на обезлесяването.

За тази цел обаче ще бъдат нужни от 22 до 37 млрд. долара за периода от 2010 до 2015 г. Сумата изглежда голяма, но всъщност е съпоставима с размера на бонусите, които ще получи топ мениджмънта на редица големи финансови компании през тази година. Например мениджърите в инвестиционната банка Goldman Sachs ще си поделят премии за общо 21 млрд. долара в края на тази година.

На този етап е трудно да се намери източник на средствата, необходими за мерките за борба с обезлесяването. Много от развитите страни не могат да се включат заради рекордната си задлъжнялост вследствие на похарчените милиарди долари за спасяването на финансовия сектор през тази и миналата година.

В същото време общественото мнение за банкерите е много лошо, защото, докато те си разделят бонуси, данъкоплатците ще трябва да плащат високи данъци в продължение на години, за да покрият огромния публичен дълг. Ето защо изглежда, че идеалното решение е топ мениджърите в тези банки да се откажат от покупката на ново Ферари в полза на опазването на тропическите гори.

Освен това перспективно би било да се разработят финансови инструменти, които да подпомагат защитата на горите. Те биха били от особено голяма полза както за дългосрочните инвеститори, каквито са пенсионните фондове например, така и за лошата репутация на финансовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:36 | 07.09.22 г.
fallback