fallback

Доверието в дяловото инвестиране се завръща

Въпреки че фондовете за дялови инвестиции остават внимателни, песимистите за икономиката са все по-малко

17:32 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

След рекордно ниски стойности в края на 2008 г. индексът на доверие към дяловото инвестиране в Централна Европа (ЦЕ) отново поема във възходяща посока, показва проучване на Делойт.

Изследването се води от март 2003 г., като в рамките на 14-тото издание (октомври 2009 г.) инвестирането показва признаци на възстановяване на предкризисните си нива. Проучването набляга на факта, че само малка част от работещите с дялови инвестиции очакват икономическите условия да продължат да се влошават.

Спадът в индекса на доверие към дяловото инвестиране в ЦЕ по време на финансовата криза беше рязък и значителен, намалявайки от 118 пункта през октомври 2007 г. на 48 пункта през октомври 2008 г. От друга страна, възстановяването на доверието също отбелязва рязко покачване - до 117 пункта през октомври 2009 г.

„Възвръщането на интереса е осезаемо”, потвърждава Тодор Тодоров, заместник директор отдел „Корпоративни финанси” на „Делойт България”. „Знакови имена като Адвент, MidEuropa, EQT обявиха сделки с пазарни лидери в България, което допълнително насочи вниманието към страната. В последните няколко седмици сме провели повече разговори с финансови инвеститори относно потенциални сделки отколкото за първите девет месеца на годината”, обобщава Тодоров.

Професионалистите в областта на дяловото инвестиране са оптимисти по отношение на общия бизнес климат в следващите шест месеца и очакват отново растеж. Само малка част от тях смятат, че икономическата среда ще се влоши, а голяма част от анкетираните посочват, че очакват икономиките в Централна Европа да надскочат тези на западноевропейските страни.

„Икономически ръст не означава връщане на дните, в които цените на активите растяха безогледно”, предупреждава Тодоров. Според него това време е отминало безвъзвратно, а фондовете за дялово инвестиране остават изключително внимателни в анализа.

Въпреки убедеността на експертите в перспективите за възстановяване на дяловото инвестиране и региона на Централна Европа, не се пропуска и влиянието на световната финансова криза. Нейното влияние се очаква да се усеща и занапред.

„Дълговите пазари са все още рестриктирани и в краткосрочен аспект очакваме да продължи процесът на изпадане на някои по-слаби компании, които не са взели необходимите мерки срещу кризата”, казват от компанията. Замразените финансови пазари все още не позволяват възобновяването на сделки по сливания и придобивания и само малка част от анкетираните смятат, че ситуацията ще се подобри в следващите шест месеца.

Въпреки че напоследък наблюдаваме увеличаване на броя компании в Централна Европа, изпаднали в състояние на несъстоятелност или банкрут, някои фондове виждат възможности в тази нестабилна корпоративна среда. Изпаднали в затруднение компании или фирми в процес на преструктуриране са важни целеви сделки за тези, които търсят да купят евтино активи и имат необходимия рисков апетит и мандат за това. Тодор Тодоров обаче отбелязва, че такива сделки се осъществяват трудно, особено когато кредиторите на въпросните компании са много.

„Оценката на една инвестиционна възможност крие много повече от просто умножение на оперативната печалба. Когато това се разбира от участниците на пазара, сделки ще има”, заключава Тодоров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
fallback