fallback

Междубанковите лихви в Лондон отбелязаха рекордни дъна

Анализаторите отново започнаха да предупреждават, че рискът се подценява

09:05 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лихвените проценти на междубанковия пазар в Лондон отбелязаха нови исторически дъна. На фона на това се наблюдават и изключително ниски стойности на рисковите премии, което може да изиграе лоша шега за глобалната финансова система.

Във вторник тримесечният лихвен процент на междубанковия пазар в Лондон – Libor, падна до историческо дъно от 0,2725 на сто. Рекодно ниски са още едномесечният, шестмесечният и едногодишният Libor.

Освен това т.нар. Libor-OIS спред се свива до най-ниското си ниво поне от 2007 година насам, когато започна финансовата криза. Въпросният показател е основният измерител на пазарния риск, тъй като показва разликата между лихвата на междубанковия пазар в Лондон за три месеца и овърнайт индексния лихвен процент, който показва очакванията на трейдърите за овърнайт лихвата на Фед за следващите три месеца.

Показателят се счита за измерител на риска и колкото по-ниска е стойността му, то толкова по-голям насрещен риск са готови да поемат отделните банки. Това е така, тъй като, в случай че банките се страхуват да си отпускат кредити, то те могат да депозират свободните си пари при Федералния резерв. В такава ситуация обикновено междубанковите лихви тръгват нагоре и предлагат по-висока доходност срещу поемане на по-висок риск по свободните пари.

Въпросната разлика, или Libor-OIS спредът, е паднал до около 0,1 процентен пункт през изминалото тримесечие, което е по-малко дори от средната стойност на показателя за периода декември 2001-юли 2007 година. За сравнение, непосредствено след банкрута на Lehman Brothers преди година, спредът достигна ниво от 3,64 процентни пункта.

Ниската стойност на пазарната рискова премия според мнозина анализатори е опасна за пазара и показва измамно спокойствие между банките. Отчетите на водещите финансови институции за третото тримесечие показаха задоволителни резултати, но въпреки това вероятността от нови проблеми не е изключена.

„Наблюдаваме спад в рисковит премии, който е по-голям от това, което би било редно да очакваме на този етап от цикъла на кризата”, заявява Лоурънс Майер, вицепрезидент на Macroeconomic Advisers, цитиран от Bloomberg. „Трябва да вземем под внимание сигналите от стойността на пазарния спред и да признаем, че техните нива не са устойчиви. Макар да не очакваме рязка смяна на посоката на движение е вероятно да станем свидетели на промяна в настроенията”, коментира специалистът.

Вчера Investor.bg публикува анализ на Moody’s, който също постави фокуса върху прекомерния риск. От него стана ясно, че водещите банки използват най-краткосрочните инструменти за привличане на капитал за последните 30 години. Това ги излага на огромен риск в случай, че правителствата оттеглят помощта си за пазарите или кредитирането замръзне отново. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
fallback