fallback

Райфайзен: Акциите от нововъзникващите пазари имат потенциал за поскъпване

Според банката е така въпреки стремителното им покачване в последната година

16:33 | 11.11.09 г.

Въпреки че през 2010 г. едва ли е вероятно повторение на стремглавото нарастване след март 2009 г., от Райфайзен Кепитъл Мениджмънт виждат в нововъзникващите пазари по-нататъшен потенциал за движение нагоре, а не евентуален инвестиционен балон.

Анализът засяга Русия, Индия и Китай. „Акциите на тези страни наистина вече не се оценяват като прекалено изгодни, но все пак от наша гледна точка те продължават да представляват привлекателни възможности за инвестиции. И през 2010 г. във фокуса на инвеститорите ще стоят Русия, Китай и Индия“, смята Ангелика Милендорфер, ръководител на отдел „Акции на нововъзникващи пазари“ към Райфайзен Кепитъл Мениджмънт във Виена.

Най-голямата волатилност сред трите споменати страни показва руският пазар на акции, се казва в анализа. След рязък срив през втората половина на 2008 година, понастоящем Русия е една от страните с най-висока резултатност. „Сред инвеститорите Русия обикновено се ограничава до нейните големи запаси на петрол и природен газ и естествено енергийният сектор е несъмнено най-важният за страната. Все пак редица други сектори предлагат интересни възможности за инвестиции.

Телекомуникациите, финансите и други сектори имат допълнителен потенциал за растеж“, продължава Милендорфер. През последните десет години Русия спечели изключително много от покачващите се цени на суровия петрол, но нейното производство на петрол вече достигна ниво, което може да нараства само с бавни темпове. Икономически изгодното добиване от по-лесно достъпни находища междувременно достига своите естествени предели. Наистина бе възможно с помощта на напредналите технологии да се добива повече суров петрол от находищата, но тези методи сега са практически изчерпани.

„Далеч на изток, в Сибир (и вероятно на север, в Арктика) има действително все още огромни неизползвани природни ресурси, за чието добиване обаче ще са необходими крупни инвестиции, тъй като там трябва най-напред да се разработи, а след това да се построи необходимата инфраструктура, което може да отнеме години. Добивът на петрол при много нови находища е толкова скъп, че критичната точка на рентабилността (Break-Even) възлиза на около 50-60 щатски долара на барел. Най-късно тогава евтиният петрол ще принадлежи на миналото, при това в световен мащаб”, убедена е Милендорфер.

Наистина руското правителство намали данъците за петролните концерни през последната година и предложи стимули на тези предприятия, които инвестират в развитието на въпросните неразработени находища, но въпреки това равнището на данъците за петролната индустрия в Русия все още е много високо. Тези данъци представляват най-важният източник на приходи за правителството, а възможностите за по-нататъшни намаления на данъците намаляха значително на фона на увеличаването на бюджетния дефицит поради отслабването на конюнктурата. „Оценките за руските петролни предприятия понастоящем се намират на разумни нива: не много изгодни, но не и прекалено оскъпени. Глобалната динамика на търсенето и предлагането говори по-скоро за покачване при развитието на цената на петрола. В комбинация с данъчните облекчения за проектите за неразработени находища това би могло да доведе до значителни допълнителни печалби за руските петролни дружества, които понастоящем все още не се отразяват в пълна степен от актуалните пазарни цени”, казва експертът по фондови пазари от Виена.

Устойчивостта на Индия срещу световния икономически упадък учуди много наблюдатели. Това бе така най-вече поради факта, че от страна на индийското правителство не бяха задействани особени фискални мерки за подпомагане на икономиката. Значителен фактор за този успех се крие от една страна в сравнително по-голямата независимост на страната при износа, а от друга - и в изненадващо убедителната победа на Индийския национален конгрес и неговите съюзници на парламентарните избори през месец май 2009 г. Правителството можа да бъде съставено бързо, подкрепено от съответните мнозинства, и успя да проведе по-нататъшни икономически реформаторски стъпки без продължителни търсения на компромиси.

„Притокът на чужд капитал нарасна драстично непосредствено след изборите. Крупните индийски акции - представени в индекса BSE Sensex 30 – междувременно показват съотношение цена/печалба от 18-19. Това е твърде скъпо дори от гледна точка на очакванията за по-високи печалби на предприятията (до 20%)“, смята Милендорфер.

Основанията за това са: „Чуждестранните инвеститори влагат капиталите си предимно в акции на предприятия с голяма капитализация, тъй като акциите на по-малките компании по принцип не притежават желаната ликвидност. По този начин те водят до увеличаване на цената на предприятията с голяма капитализация и не се възползват от някои възможности за покупки в сегмента на предприятията с малка и средна капитализация. При това тъкмо сред индийските компании със средна капитализация има много фирми, които носят дълготрайни печалби между 15-30% и се търгуват със значително по-изгодно съотношение цена/печалба, отколкото редица акции, включени в индекса Sensex 30.

Райфайзен Кепитъл Мениджмънт залага в Индия на сектора на информационните технологии, поне доколкото се отнася до сегмента на компаниите с голяма капитализация. Именно този сегмент печели от глобалната тенденция на аутсорсинг. Като цяло индийската икономика прави силно впечатление: 6% растеж на БВП, солидни банки, устойчиво нарастване на предоставянето на заеми и стабилно правителство. Милендорфер смята: „Съществува риск, ако се повиши натискът върху инфлацията, което може да стане бързо в ситуация на покачващи се цени на петрола. С оглед на настоящото добро състояние на индийската икономика Индия би могла да стане една от първите новоиндустриализирани страни, в които ще бъде повишен лихвеният процент“.

В сравнение с Индия китайският фондов пазар се оценява малко по-изгодно, дори и да не е много евтин. Китай има добри изгледи да достигне целевия си растеж на БВП от 8% през тази година, както и през 2010 г. да расте в същия мащаб. Без огромните икономически и фискални стимули на държавата Китай всъщност би представил една съвсем друга картина: инвестиционните разходи на правителството - повечето от които за дългосрочни проекти - успяха да компенсират масивния спад от 25% при износа. Силният растеж на кредитите насърчава инвестициите и потреблението, но все пак запазването му остава под въпрос, тъй като идва след период, през който търсенето на заеми бе по-скоро потискано. При това се увеличават бързо не само кредитите, но и депозитите нарастват с бързи темпове. Коефициентът кредити/депозити е под 70%, което е много изгодно съотношение.

От една част на високата ликвидност спечелиха и китайският пазар на недвижими имоти и този на акциите.

Фондовият пазар се представи значително по-зле през последните месеци, отколкото същите пазари на други големи новоиндустриализирани страни. Според анализаторите това е последица от множество големи първични публични предлагания (IPO), вторични публични предлагания (SPO) и емисии на облигации, които наводниха пазара през летните месеци и по този начин му отнеха ликвидност. „Във връзка с увеличението до 150% при китайските акции от техните най-ниски нива през октомври 2008 г. редица наблюдатели започнаха да говорят за нов сапунен мехур. Все пак съпоставката с актуалните и историческите оценки не може да докаже това твърдение. Както по отношение на съотношението цена/печалба, така и по отношение на перспективата на цена/счетоводна стойност, китайските акции понастоящем се оценяват като неутрални“, допълва Милендорфер. За 2010 г. анализаторите очакват по-нататъшно увеличение от 25%, което се оценява като по-скоро оптимистична прогноза.

Въз основа на големите маржове, на обнадеждаващото развитие на предоставянето на заеми в секторите на потреблението и на предприятията, както и на напълно солидни баланси, Райфайзен Кепитъл Мениджмънт продължава да оценява китайския банков сектор като привлекателен. За разлика от това секторът на телекомуникациите и на дистрибуторската мрежа възпират пазара. В крайна сметка китайските акции биха могли да отчетат значителни допълнителни печалби през следващите месеци. Все пак за втората половина на 2010 година е трудно да се направи прогноза. За това остава да се изчака доколко устойчиво ще се окаже икономическото оживление в САЩ и Европа. Във всеки случай отраженията ще бъдат почувствани и от Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 04.09.22 г.
fallback