fallback

Ще стане ли Бразилия петата икономическа сила до 2026?

Проучване на Economist Intelligence Unit показа, че Бразилия ще изпревари Великобритания, Франция и Италия по размер на БВП още през 2011

08:33 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

От десетилетия насам Бразилия е осмивана като „вечната страна на бъдещето“. Но сега изглежда, че това бъдеще си има точна дата: 2026 година. Бразилия е петата по големина страна в света и е пета по численост на населението. След 17 години се очаква тя да стане и петата по големина на своя брутен вътрешен продукт, според бразилския министър на финансите Гуидо Мантега.

Проучване на Economist Intelligence Unit показва, че Бразилия ще изпревари Великобритания, Франция и Италия по размера на своята икономика още през 2011 г., за да достигне петото място до 2026 година с брутен вътрешен продукт в размер на 5,72 трлн. долара годишно. Според Мантега данните на Световната банка сочат, че Бразилия може да заеме петото място още през 2014 г.

Той допълни, че до 2026 г. Китай ще е номер едно в световната икономика.

От началото на кризата бразилската икономика отчете спад в рамките на две поредни тримесечие, след което нарасна с 1,9% на тримесечна база за периода от април до юни. Според правителството около 11 млн. семейства в Бразилия вече не живеят на прага на бедността благодарение на икономическия растеж на страната и инвестициите в инфраструктурни проекти, предаде BBC.

Близо 53% от домакинствата в страната са с месечен доход между 619 и 2671 долара на месец, което ги нарежда в средната класа. От 2007 г. бразилското правителство следва програма за ускорено развитие на икономиката. Това е амбициозна схема за 290 млрд. долара, която цели да извърши основен ремонт на инфраструктурата на страната и включва над 100 големи проекта.

Чрез тази програма правителството на Бразилия се надява да навакса годините на икономически застой. Един от най-амбициозните проекти предвижда свързването на Рио де Жанейро и Сао Пауло с високоскоростен влак, а други са свързани с построяването на електрически централи, летища, водоснабдителни системи и разширяване на мрежата на градския транспорт.

Правителството на Бразилия прогнозира, че икономиката на страната ще нарасне с 1% през тази година и с още 5% през следващата. От началото на тази година бразилският реал с поскъпнал с около 35% спрямо щатския долар, което го превръща в една от най-добре представящите се валути на света. Това обаче затруднява местните производители, защото оскъпява техния износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:36 | 11.09.22 г.
fallback