fallback

САЩ манипулират официалните данни за петрола в света заради страх от криза?

Служители на Международната агенция по енергетика обявиха, че организацията обслужва Америка и публикува лъжливи данни

10:08 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Светът е много по-близо до момента, в който петролните запаси ще се изчерпат, отколкото се твърди в официалните оценки. Това заявява служител в Международната агенция по енергетика, според когото се обсъжда умишлено да се скрие приближаващият недостиг на петрол от страх да не се стигне до панически изкупувания.

Служителят, който е на висок пост в агенцията, твърди, че САЩ са изиграли решаващата роля в това да бъдат манипулирани данните за спад на запасите в съществуващите петролни полета, както и да се надценят шансовете за откриване на нови резерви, твърди британският вестник Guardian.

Тези обвинения повдигат сериозни въпроси относно коректността на данните в най-новия доклад на агенцията World Energy Outlook, който трябва да бъде публикуван днес. Въпросният документ се използва от много правителства по света за насоки относно политиката им по отношение на енергетиката и промените в климата.

Под съмнение биват поставени основно прогнозите от предходния доклад, които се счита, че ще бъдат повторени и в настоящия, а именно, че производството на петрол може да бъде увеличено от настоящото си ниво от 83 млн. барела дневно до 105 млн. барела дневно.

Мнозина специалисти и сега често оспорват това твърдение, заявявайки, че няма никакви сигурни доказателства, че това може да се случи. Не са рядкост и мненията, че производството на петрол в света вече е подминало своя пик.

Теорията, че пикът вече е отминал, печели все повече привърженици по света. „През 2005 година МАЕ обяви, че производството на петрол може да се увеличи до 120 млн. барела дневно до 2030 година, след което бе принудена да направи корекции на до 116 млн., а в последния доклад и до 105 млн. барела“, заявява източникът на Guardian.

„Това количество от 120 млн. барела винаги е било неоправдано високо, а дори и настоящите прогнози на МАЕ не могат да бъдат подкрепени с доказателства и в организацията знаят това“, категоричен е специалистът.

„Вътре в МАЕ много хора смятат, че поддържането на производството дори в границите 90-95 млн. барела дневно е невъзможно, но съществуват страхове, че на финансовите пазари ще възникне паника, ако бъде публикувана нова редукция за очакванията. Американците пък се страхуват от края на петролното си превъзходство, тъй като подобна редукция би заплашила възможностите им за достъп до петролни ресурси“, се казва в материала.

Според друг източник от МАЕ, който макар да е бивш служител на агенцията също не е пожелал да се споменава името му, в организацията има ключово правило и то е „да не се ядосват американците“. Той заявява, че въпреки публикуваните данни, по света далеч няма толкова петрол, колкото се казва.

„Вече сме стигнали пика на производството. Смятам, че ситуацията е наистина тежка“, заявява източникът.

МАЕ е създадена през 1974 година след петролната криза тогава като опит за подсигуряване на енергийните нужди на Запада. Годишният доклад се разработва под контрола на главния икономист на организацията Фейт Байрол, според когото прогнозите не са завишени. Байрол обаче все по-често се налага да защитава оценките и редовно попада под натиск с въпроси относно това как се правят тези изчисления и чии интереси обслужват.

Очаква се редовният доклад на МАЕ да бъде публикуван по-късно днес.

Още по темата:
 
Къде е петролът?
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 11.09.22 г.
fallback