fallback

Икономиката на Източна Германия расте по-бързо от очакваното

Растежът на източните провинции се дължи на тежката промишленост, която дава една пета от техния БВП

10:17 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Източните немски провинции, в които имаше комунистически режим, се нуждаят от „едва“ още 10 години, за да настигнат най-бедните западни области на страната, показва проучване на икономическия институт IW в Кьолн, цитирано от сайта The Local.

Според изследването, публикувано седмица преди 20-та годишнина от събарянето на Берлинската стена, икономиката на източните немски провинции расте два пъти по-бързо от други региони, които трябва да се справят с подобни фактори след края на Студената война.

По оценка на института източните провинции скоро ще настигнат най-бедните западни региони – Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн.

“Тази година БВП (на източните провинции) ще достигне ниво от 70 на сто от БВП на западните провинции, като, съгласно теорията за икономическа конвергенция, целта ще бъде постигната за първи път през 2028 г.”, казват от IW.

Растежът на източните провинции се дължи на тежката промишленост, която дава една пета от техния БВП спрямо една четвърт от този на западните провинции.

Начело по растеж е Тюрингия, където през последните две десетилетия промишлеността расте средно годишно с 10 на сто. За същия период провинция Бранденбург, която се намира в центъра на страната, отчита средно 8 на сто ръст на промишлеността годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:03 | 13.09.22 г.
fallback