fallback

ЕБВР: Глобалната криза разкри рисковите дисбаланси в Източна Европа

Според банката Източна Европа е най-тежко засегнатият от всички развиващи се пазари регион

13:05 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Световната финансова криза, която доведе някои развиващи се европейски страни до ръба на фалита, разкри рисковите дисбаланси, които са се натрупали две десетилетия след падането на комунизма. Това стана ясно от Доклада за прехода на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), който се публикува по повод на 20-та годишнина от падането на комунизма в Европа и Азия.

В него са включени 30 развиващи се държави от Европа и Централна Азия, които се опитват да се справят с най-трудната криза от преминаването им към пазарна икономика преди 20 години досега, предаде Bloomberg. Някои от тях се присъединиха към Европейския съюз, но изпаднаха в тежка рецесия след замръзването на световните кредитни пазари и отлива на инвестиции от тях.

В същото време богатите на суровини страни, включително Русия, Казахстан и Азербайджан, са били наказани за прекомерната си зависимост от износа на енергийни ресурси, а възстановяването на региона ще бъде трудно и нестабилно. ЕБВР помогна да се ограничи въздействието на финансовата криза като убеди западноевропейските банки да не ограничават своята дейност в региона, казват от финансовата институция.

Според ЕБВР Източна Европа е най-тежко засегнатият от всички развиващи се пазари регион. От една страна, нивото на финансова интеграция с големите икономики е утежнило последиците от кризата. От друга страна, усилията за повишаване на жизнения стандарт до нивата в Западна Европа са насърчили кредитен бум и страните са натрупали значителен дълг в чуждестранна валута.

Поради това се наложи Международният валутен фонд (МФВ) да се намеси и да финансира страни като Унгария, Латвия и Румъния, които не можеха да изплащат задълженията си по своите външни дългове, голяма част от които са били деноминирани в чуждестранна валута. По този начин МВФ предостави около 65 млрд. долара заеми на затруднените страни в Източна Европа.

ЕБВР предупреди държавите в региона да се поучат от кризата и да въведат подходящи регулаторни предпазни механизми, които да предотвратяват подобни кризи в бъдеще. Според банката страните трябва да бъдат по-малко зависими от кредитиране в чуждестранна валута и да управляват по-ефективно търсенето на заемен ресурс от бизнеса и потребителите занапред.

От ЕБВР се опасяват, че кризата е забавила темпото на икономически реформи в Източна Европа, което не е било последвано от положителен обрат. Икономиките в региона ще отчетат ръст от средно около 2,5% през 2010 г., но преди това ще се свият със средно 6,3% през тази година, прогнозират от ЕБВР. Възстановяването ще бъде затруднено от рестриктивните условия за кредитиране на западните банки.

Икономиката на България ще се свие с 6% през 2009 г. и с още 1,5% през следващата, според ЕБВР (прогнозата на Fitch е за 5,5% спад за 2009 и 0,5% ръст догодина). България, заедно с Латвия и Литва, ще трябва да ограничава заплатите и разходите на правителството, за да може да поддържа фиксирания валутен курс. Възстановяването на Русия и Казахстан ще зависи от способността на властите да изчистят финансовия си сектор.

В същото време икономиките на Албания, Полша, Словакия и Словения ще нараснат с по-бързи темпове, в сравнение с останалите страни от региона, защото техните банкови системи са останали сравнително невредими. Според анализаторите на ЕБВР Русия може скоро да стане един от регионалните лидери по размери на икономическия растеж, ако се вземат подходящите мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 02.11.09 г.
fallback