fallback

Рубини: Има риск от нова катастрофа на пазарите при поскъпване на долара

Големият интерес към спекулативна търговия поставя и големи опасности, смята икономистът

09:19 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето инвеститори прилагат стратегии, при които заемат средства в долари и ги инвестират в различни видове активи по света. Това крие големи опасности, в случай че слабостта на долара престане и той започне да поскъпва и дори е възможно да се стигне до нов срив в цените на активите

Такова е мнението на американския икономист Нуриел Рубини, според когото в момента има огромна ликвидност, която преследва активите в света. Техните цени се надуват заради многото пари на пазара, дошли заради поевтиняващия долар. Това обаче не може да продължава вечно, смята специалистът, цитиран от CNBC.

Основният принцип, който е опасен според Рубини, са стратегиите от типа carry-trade. При тях се заемат средства в нисколихвена валута, тъй като това позволява тегленето на заем с нисък лихвен процент. Същите тези средства се превалутират в парична единица, лихвените проценти по която са по-високи.

Идеята е да се постигне доходност от разликата в лихвените проценти на двете държави, но поради глобалната тенденция към спад на лихвите това става все по-трудно. Поради тази причина доста средства се насочват към долара, след което се прибягва до закупуване на доларови активи.

Такава стратегия би могла да е от полза при падащ долар, но не и при поскъпващ, тъй като при обратната смяна на валутата ще бъде регистрирана загуба. Именно за това предупреждава и Нуриел Рубини.

Възможно е да се стигне „до пазарна катастрофа по целия свят“, в случай че пропадането на долара спре, смята икономистът.

Това обаче едва ли ще се случи скоро, тъй като реалната икономика все още е доста слаба и Федералният резерв вероятно ще продължи да поддържа лихвения процент в близост до нула за продължителен период от време.

Рубини посочва и друга причина, поради която да се стигне до обезценка на активите. „Пазарите калкулират V-образна рецесия. Ако икономическите данни се окажат изненадващо слаби, то може да очакваме значителна пазарна корекция“, убеден е специалистът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 15.08.22 г.
fallback