fallback

Златото трябва да стигне 2000 долара, за да изравни рекорда от 1980 г.

Цената на златото се намира с 53% под нивото от 1980, ако се вземе предвид покупателната способност на долара през последните три десетилетия

14:05 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

На 14 октомври цената на златото се повиши до рекордните 1072 долара за тройунция. Ако се коригира с инфлационния индекс обаче, това е едва наполовина в сравнение с пика на златото от 1980 г.

Това е така, защото цените на потребителските стоки са се утроили за последните три десетилетия, а златото не е успяло да поскъпне със същите темпове. Средната цена на хляба в САЩ нараства три пъти, здравните услуги са поскъпнали петкратно, а цените на бензина и електричеството са се удвоили.

През 1980 г. ценният метал се търгува срещу рекордните тогава 873 долара за тройунция. Тази цена, преизчислена в днешни долари с инфлационния калкулатор на американското правителство, се равнява на 2 287 долара.

Това означава, че въпреки историческия си рекорд, цената на златото все още се намира с 53% под нивото от 1980 г., ако се вземе предвид начинът, по който се е променила покупателната способност на щатската валута през последните три десетилетия, коментира Bloomberg.

Близките до нула стойности на основния лихвен процент в САЩ и огромният правителствен дълг на стойност 7 трлн. долара са сред факторите, които помогнаха на цената на златото да се повиши за девета поредна година.

Опциите върху ценния метал показват, че според инвеститорите поскъпването ще продължи.

Доларовият индекс, който следи стойността на щатския долар спрямо шест основни валути, падна до най-ниската си стойност през април 2008 г. Това маркира рекордната обезценка на зелените пари, като стойността на индекса в момента кръжи малко над това ниво.

Според пазарните участници, които залагат на златото като на актив, който ще поскъпва, рекордната задлъжнялост на американското правителство и ниските лихвени проценти ще доведат до висока инфлация. Това ще обезцени книжните пари и ще превърне златото в добро средство за съхраняване на стойността в период на икономическа несигурност.

Водещите банкови институции вече повишиха своите оценки за цената на златото през следващата година. JPMorgan са на мнение, че металът ще се търгува за средно 1 006 долара за тройунция, а Deutsche Bank прогнозират средни ценови нива от 1 150 долара за тройунция.

Други анализатори са още по-крайни в своите оценки за поскъпването на златото. Един от тях е Джон Уилямс – икономист в статистическия сайт Shadowstats.com, който анализира и разкрива грешките в статистическите данни на щатското правителство.

Според него златото трябва да поскъпне поне шест пъти спрямо рекорда си от 1980 г., за да се изравни с него. Той се аргументира с факта, че правителството е занижило разходите за живот през последните две десетилетия чрез промени в начина на изчисление на индекса на потребителските цени.

Икономистът твърди, че ако се използва методологията за изчисление на инфлацията от 1980 г., златото трябва да поскъпне до 7 150 долара, за да отговори на рекорда от 1980 г. Златните фючърси с доставка през декември приключиха миналата седмица на ниво от 1 051,50 долара за тройунция.

Разликата между спот цената на златото и нейния еквивалент, коригиран с инфлационния индекс, никога не е била толкова голяма. Това може да означава, че златото вече не е толкова ефективно средство за защита от инфлация през последните три десетилетия.

За разлика от златото петролът вече задмина своя рекорд от 1981 г., дори и след като цената му се коригира с инфлационния индекс. През 1981 г. барел петрол се търгува срещу 39 долара, което се равнява на 89 долара, преизчислено към 2007 г.

Цената на петрола достигна 147,27 долара за барел на 11 юли 2008 г. и към края на миналата седмица барел петрол се разменя срещу 78,53 долара.

И ако бичи настроените инвеститори твърдят, че златото е евтино, неговата коригирана с инфлацията цена всъщност се намира с 15% над средното си ниво за последните 30 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
fallback