fallback

Dow Jones стигна 10 000 пункта и донесе 0% доходност за 10 години

Основният борсов индекс в САЩ бе на това ниво за пръв път през 1999 година

13:27 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Честито, инвеститори! Dow Jones Industrial Average достигна нивото от 10 000 пункта. Така вие официално регистрирахте капиталова печалба от 0%, в случай че сте инвестирали в индекса при първото му достигане до тази стойност. Това се случи преди десет години – през 1999.

Със сигурност е време за празнуване, убеден е Майкъл Йошиками от CNBC.

За да бъдем честни, настоящите пазарни (и икономически) условия в последно време показват сигнали за стабилизиране, което е трън в очите на онези, които постоянно предричат срив и разруха. Дори при ясни доказателства за начало на възстановяването.

Има ли наистина значение това, че Dow Jones е стигнал 10 000?

Според Джим Роджърс индексът може да стигне и до 20 000, но това не би имало значение при силна обезценка на долара. А ако погледнем актуалните тенденции в курса на щатската валута и нарастващия хор от специалисти, които тръбят, че доларът трябва да бъде второстепенна валута, то тогава наистина стойностите на индекса може да се окажат безсмислени.

Много инвеститори смятат, че докато индекси като Dow Jones и S&P 500 имат значение, то някои други показатели може да се окажат по-важни в бъдеще. Какво да кажем за Shanghai Composite на 3, 4 или 5 хил. или за Rodgers International Commodity Index на 3, 4 или 5 хил. пункта?

Мислете както искате, но въпросът е, че вече не става дума само за САЩ. Глобализацията не си отива, убеден е Йошиками.

Постоянно повтарям убеждението си, че САЩ не са без значение и че не могат да бъдат без значение в близко бъдеще. Независимо от това, което казват апокалиптиците, американската икономика все още допринася за огромна част от глобалния икономически растеж.

Поради това, че пазарите се възстановяват и заради това, че американската икономика показва, че все още не е загинала, празнувайте малки победи като Dow Jones на 10 000. Това ще бъде заслужено парти и ако правите напълно глобални инвестиции – в Европа, Азия или Латинска Америка.

В случай че някой има нужда от напомняне, средно- и дългосрочните трендове имат значение. Преди шест месеца Dow беше на ниво 6 500 пункта, а мрачни специалисти твърдяха, че няма шанс пазарът да се възстанови.

60% ръст по-късно те казват, че пазарът няма как да задържи печалбите. Ще видим дали това ще е така, но дъната в средносрочния тренд са именно за това – да дават стабилност в тъмнината на финансите. Колкото по-дълго се придържате към активи с дългосрочен хоризонт, толкова по-голям шанс за печалба имате в днешната инвестиционна среда.

Така че – три пъти наздраве за Dow Jones на 10 000. Макар глобалната икономика да не е набрала пълна скорост, тя показва някои сигнали за възстановяване и начало на ръст. Dow Jones на 10 000 е по-скоро само знак по пътя към възстановяване на глобалните инвестиции.

А с оглед обема на негативните новини, които ни съпътстват всеки ден защо да не празнуваме достигането на 10 000 пункт? Малките победи също имат значение, завършва Йошиками.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 19.08.22 г.
fallback