fallback

Защо златото отбеляза три поредни рекорда през тази седмица?

Обезценката на долара, спекулациите на пазарните участници и инфлационните очаквания повишиха цената на златото до 1061 долара за тройунция

14:56 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Златото очарова инвеститорите повече от всеки друг ценен метал. Силният интерес към златните кюлчета доведе до поскъпването на метала до рекордните 1062 долара за тройунция през тази седмица и прикова вниманието на пазарните участници. Според анализаторите златото може да поскъпне още, ако щатският долар продължи да се обезценява.

Интересът към златото се обяснява с това, че то винаги е било важна част от световната парична система и все още се разглежда като средство за предпазване от инфлация. Но ако инвеститорите действително са толкова притеснени от нарастването на цените, техните страхове не намират израз в пазара на държавни облигации, пише The Economist.

Там се наблюдава слабо повишение на инфлационните очаквания, които се измерват като разлика между доходността на обвързаните с инфлацията облигации и обикновените облигации. Те показват, че прогнозираната за следващите 20 години инфлация в САЩ възлиза на 1,9%. Това означава, че само инфлационните очаквания движат цената на златото.

Спекулациите от страна на големите институционални инвеститори, каквито са хедж фондовете, както и поевтиняването на щатския долар спрямо другите основни валути, вероятно имат много по-голям принос за трите поредни ценови рекорда, които златото счупи през тази седмица. Друго обяснение за силното поскъпване на метала трудно може да се намери.

Според някои анализатори изненадващото решение на Австралийската централна банка да повиши основната лихва в страната също е допринесло за увеличението на цената на златото. Това, че едно явление се е случило във времето преди друго, обаче не означава, че го е предизвикало.

Традиционните обяснения за промяната в цената на една стока под влияние на търсенето и предлагането не оправдават рекордното поскъпване на златото. Добивът на ценния метал леко се е повишил в сравнение с миналата година, докато търсенето от страна на бижутерийната индустрия се е понижило с 13,8%. Най-засилен си остава интересът към златото от страна на борсово търгуваните фондове (ETFs), които инвестират в кюлчета от ценния метал.

В момент, в който традиционните методи за спестяване и инвестиране носят ниска доходност, много институционални инвеститори търсят други начини за реализиране на печалба и за тази цел прибягват до спекулации. Инвестициите в злато на борсово търгувания фонд ETF Securities например са се увеличили със 110% през последните две години до 8,4 млн. тройунции.

Но дори и засиленият интерес на борсово търгуваните фондове към златото не обяснява защо инвеститорите искат да купуват метала на толкова високи цени. Главният виновник за това е щатският долар. Той поевтиня силно след спекулации, че арабските износители на петрол искат да заместят щатската валута като единственото средство за ценообразуването на петрола.

По този начин поевтиняването на щатския долар води след себе си ръст в цената на златото. Освен това златото традиционно поскъпва през последното тримесечие на годината, когато търсенето нараства с наближаването на празниците в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:14 | 29.08.22 г.
fallback