fallback

Няма да има големи икономически щети от бедствията в Азия и Тихия океан

Разходите за възстановителни дейности дори може да доведат до лек растеж, смятат икономисти

12:32 | 03.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Страните от азиатско-тихоокеанския регион вероятно няма да понесат големи икономически щети от серията природни бедствия, която засегна региона през седмицата, пише Bloomberg.

“Ще има минимален икономически ефект, тъй като засегнатите райони не са сред основните източници на растеж”, смята Сон Сен-Вун, икономист към CIMB-GK Securities Pte в Сингапур. По думите му дори е възможно възстановителните дейности да доведат до лек растеж.

През изминалата седмица имаше тайфуни във Филипините, Виетнам и Камбоджа, земетресение в Индонезия и цунами в южната част на Тихия океан. Анализаторите обаче не очакват тази безпрецедентна серия от природни бедствия да застраши ролята на Азия за възстановяването на света от рецесията.

Като пример се посочва Китай, който отдели над 3 трлн. юана (440 млрд. долара) за възстановителни дейности в провинция Съчуан, която беше разтърсена от земетресение с магнитуд 7,9 през май 2008 г. В същото време по оценка на Световната банка преките икономически загуби от бедствието са били на стойност 844 млрд. юана.

Разходите за реконструкция в Тайван, пометен през август от най-силния си тайфун от 50 години, пък се очаква да подобрят икономическото представяне на острова, като според статистическия институт на страната вместо прогнозираното досега свиване с 4,04 на сто, БВП ще се понижи с 3,75 на сто тази година.

Индонезия разполага със 100 млрд. рупии (10,4 млн. долара) за справяне с последствията от земетресението на Суматра тази седмица, а допълнителни 150 млрд. рупии са отделени в резервен фонд. В същото време икономиката на страната няма да пострада много от бедствието, тъй като трите засегнати провинции допринасят за по-малко от 3 на сто от БВП, поясняват местни икономисти.

Ефектът върху икономиката на Филипините, към които се е насочил втори тайфун, все още е рано да се определи, смята Денис Ботман, представител на Международния валутен фонд в страната. Има обаче ранни индикации, че икономическите щети бледнеят в сравнение с човешките загуби, допълва той.

Бедствието е „пощадило“ по-голямата част от селскостопанските и производствените райони на страната, но все пак е възможно дъждовете да намалят реколтата от ориз с около 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 12.09.22 г.
fallback