fallback

Спазиха ли страните от Г-20 своите обещания?

Почти година, след като световната финансова система избегна колапса, лидерите от Г-20 са изпълнили малка част от обещанията си от април

09:38 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лидерите на най-развитите държави от групата на Г-20 поеха ангажимент да извадят световната икономика от кризата по време на срещата си в Лондон през април тази година. Пет месеца по-късно те се събраха отново в Питсбърг и анализ на BBC разглежда доколко техните правителства са изпълнили поетите по-рано през тази година обещания.

Да се предоставят 1,1 трлн. долара за борба с кризата – частично изпълнено

През април страните от Г-20 заявиха, че правителствата им ще предоставят около 1,1 трлн. долара за борба с последствията от икономическата криза в най-тежко засегнатите страни. По-голямата част от тези средства трябваше да се насочат към Международния валутен фонд (МВФ).

В крайна сметка Г-20 успя да увеличи специалните права за тираж на МВФ с 500 млрд. долара до общо 750 млрд. долара. Въпреки това много малка част от целия наличен капацитет за кредитиране на МВФ е била оползотворена досега.

Да се похарчат 5 трлн. долара за стимулиране на икономиката – частично изпълнено

Правителствата на страните от Г-20 обещаха да похарчат общо 5 трлн. долара за стимулиране на собствените си икономики. По техните прогнози допълнителното количество на парите в обращение трябва да увеличи световния брутен вътрешен продукт (БВП) с 4% до края на 2010 г.

Въпреки това малко страни са разкрили колко са похарчили досега. Министър-председателят на Великобритания Гордън Браун е на мнение, че половината от тези средства все още не са похарчени и може да бъдат блокирани поради признаците за стабилизиране на световната икономика.

Да се реформират правата за гласуване в МВФ – изпълнено

Поради исторически причини по-малките европейски страни като Холандия и Швейцария са по-силно представени в МВФ с оглед на размера на техните икономики. В същото време големи икономики като Китай се борят за повече влияние.

Реформата в системата за гласуване отдавна се счита за необходима, но въпросът стана неотложен в разгара на финансовата криза. Според комюнике на Г-20 вече е постигнато съгласие за това как да се промени влиянието на по-слабо представените страни за сметка на развитите икономики.

Да се регулират по-строго хедж фондовете – не е изпълнено

През април тази година групата на Г-20 реши, че хедж фондовете трябва да се регулират по-строго и дейността им да се наблюдава по-стриктно. Това бяха част от мерките за засилване и подобряване на регулацията на финансовата система като цяло.

На този етап единствено Европейската комисия е разработила законопроект, който ще подложи финансовата индустрия на много по-строга регулация и ще направи дейността на хедж фондовете прозрачна. Тези от тях, които не спазят изискванията, няма да могат да оперират в ЕС.

Да се закрият данъчните убежища – изпълнено

Страните от Г-20 признават, че най-голям успех са постигнали по отношение на териториите със статут на данъчен рай, защото по този начин правителствата ще увеличат постъпленията си от данъци, което ще облекчи положението им по време на икономическата криза.

От април 2009 г. досега общо 13 юрисдикции, в това число Белгия и Австрия, са приложили международно признатите данъчни стандарти, съгласно доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Швейцария и Лихтенщайн остават в т.н. „сив списък“ от около 33 държави със статут на данъчен рай, но все пак се съгласиха да си сътрудничат с чуждестранните данъчни служби. Г-20 предостави на тези страни срок до март 2010 г., за да приемат международните стандарти, като в противен случай те ще бъдат санкционирани.

Да се ограничат бонусите в банковия сектор – частично изпълнено

Най-широка подкрепа получиха предложенията за налагане на ограничения върху размера на бонусите в банковия сектор. Именно банковият сектор бе набеден за причина за финансовата криза поради прекомерното поемане на риск.

Отделните страни вече са приели някои мерки, но САЩ и Великобритания отхвърлиха призивите за налагане на задължителни тавани за банкерските премии. Взимайки предвид това несъгласие, Г-20 най-вероятно ще одобри "набор от принципи" за банкерските заплати и бонуси. Европейските страни като цяло, в това число Франция, Германия и Холандия, вземат по-строги мерки.

Да се създаде Съвет за финансова стабилност – изпълнено

През април Г-20 се съгласи да създаде Съвет за финансова стабилност, който да направи финансовата система по-малко уязвима от бъдещи кризи чрез насърчаване на трансграничното сътрудничество и засилване на финансовата регулация.

Базираният в Базел, Швейцария Съвет за финансова стабилност е наследник на Форума за финансова стабилност и обединява националните регулатори на страните-членки. Той ще се занимава с въпроси като банкерските бонуси, счетоводните стандарти и ще изисква банките да държат повече капитал за покриване на загубите.

Второто заседание на Съвета за финансова стабилност се проведе по-рано този месец. Към днешна дата обаче конкретни стъпки за засилване на финансовата регулация са проведени само на национално ниво и все още не е ясно колко важен ще стане този орган в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 28.08.22 г.
fallback