fallback

Пет сектора, които печелят от слабия долар

След поредното дъно на зелените пари за тази година отново стана популярен въпросът кой може да спечели от това

07:45 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският долар понесе серия от удари, които изведоха зелените пари до най-ниските им нива за 2009 година. Мнозина анализатори са на мнение, че това се случва и заради излизането на света от кризата, което би следвало да е съчетано с понижаване на стойността на долара заради милиардите, инвестирани от правителството и централната банка на САЩ.

Всичко това прави отново интересен въпросът кои са секторите от икономиката на САЩ, които биха имали интерес от обезценка на долара. Разбира се, това от своя страна е свързано и с вечните теории за конспирация, които твърдят, че американското правителство манипулира валутния си курс, за да стимулира отраслите, притежаващи силно лоби във властта.

Анализатори, цитирани от CNBC, посочват, че печелившите отрасли ще бъдат индустрията, добивът на базови метали и енергийният сектор. Най-облагодетелствани обаче се очаква да бъдат огромните международни корпорации, които развиват дейност в много страни по света.

Сред печелившите от случващото се се очаква да бъдат и финансовите компании. Причината е, че те ще могат да привличат долари от външните пазари, които да отпускат на местния пазар, печелейки от разликата. Това става, тъй като при отслабване на долара с еднакво количество чужда валута може да се получи по-голям ресурс от зелените пари.

Логично звучи технологичният сектор също да спечели от по-слабия долар, тъй като конкуренцията в отрасъла е изключително силна, а всяко отстъпление в курса на валутата на страната производител (съответно – износител) води до ценово предимство на предлагания продукт.

Все пак не бива да се правят генерални изводи от случилото се с долара през последните дни. Не може да не бъде отчетен и фактът, че в понеделник американските пазари останаха затворени, а като цяло през седмицата липсваха сериозни и значими икономически новини от САЩ.

„Движението на долара през последните дни бе доста остро, но в по-дългосрочен план не е чак толкова драматично. Колкото по-дълго нещата се развиват по този начин, толкова по-малко притеснен ще бъда“, коментира Никола Кола от ConvergEx, цитиран от агенцията.

Това показва, че движението на зелените пари не е изненадващо за пазарните анализатори, тъй като в по-дългосрочен план не се наблюдава някакво радикално изменение. Традиционно обаче за предпазване от обезценката на зелените пари специалистите препоръчват инвестициите в злато и суровини.

Тази стратегия очевидно се използва доста активно, тъй като златото успя да премине над 1000 долара за тройунция във вторник, а петролът отново се върна над 70 долара за барел. Силен ръст отбелязаха и други суровини, което може да наведе на мисълта, че инвеститорите вече се опасяват значително от усилване на инфлацията.

Ако това се случи, то вероятно САЩ ще бъдат от най-засегнатите индустриални страни, тъй като изляха най-много долари за спасяване на икономиката. Поради тази причина е хубаво да се има едно наум и да се знае кои сектори биха могли да послужат като средство за запазване на стойността и извличане на печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 11.09.22 г.
fallback