fallback

Накъде върви глобалната икономика?

Макар да не е сред основните показатели, индексът Baltic Dry дава много ясна прогноза какво да очакваме от водещите държави. А движението му е обезпокоително

08:57 | 27.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът Baltic Dry не попада често в ежедневния набор от показатели, с които си служат инвеститорите. В момент, когато много индикатори обаче дават поводи за прекомерен оптимизъм и подценяване на икономическата криза, той може да послужи като трезва оценка на това, което предстои пред водещите икономики.

Показателят измерва активността на доставките на 20 от най-натоварените транспортни маршрута по море и често служи като водещ индикатор, използван от инвеститорите за оценка на стокообмена и развитието на международната търговия.

През последните седмици стойността на индекса Baltic Dry регистрира рязко отстъпление, на което няма как да не се обърне внимание. Това се случва на фона на значителен оптимизъм относно развитието на водещите фондови борси по света, който се дължи на надеждите, че глобалната икономика излиза от кризата.

„Това не е водещ барометър, който ще ви накара да вкарате или изкарате от пазара всичките си пари. В комбинация с други индикатори обаче той е важен показател, особено що се отнася до Китай”, заявява Куинси Кросби, анализатор в Prudential Financial, цитиран от CNBC. „Именно това е връзката, която показва важността на индекса”, посочва той.

Отминаващото лято, което по принцип е по-активният сезон в мореплаването, не е никак позитивно за показателя. От 3 юни досега той е заличил 43 на сто от стойността си, с което бе сложен край на мощното рали от близо 550%, реализирано между дъното на индекса от 5 декември 2008 година и 3 юни тази година.

За периода на отстъплението китайската икономика започна да буксува, а основният индекс на борсата в Шанхай се смъкна с 16% само от началото на август досега.

Някои анализатори смятат, че отстъплението на индекса показва това, че забавянето в търсенето на услуги по превоз на товари е равнозначно на проблеми за американската икономика. И всичко това въпреки поредицата от обнадеждаващи сигнали, че икономиката излиза от рецесията. Мнозина специалисти обявяват именно това – че САЩ вече са преживели най-трудното, а едва малък брой икономисти се осмеляват да дават мрачни пронози.

Сред онези, които предупреждават за нови опасности на пътя на американската икономика са икономистът Нуриел Рубини, който смята, че е напълно възможно да станем свидетели на нов остър икономически спад. Предупрежденията на Рубини обаче се отминават от мнозина, тъй като поне за момента следването на неговите виждания води до пропуснати ползи на борсите.

Предупреждение отправи и инвеститорът Тод Харисън, който заяви, че думите „кризата свърши” са най-силният възможен мечи сигнал за пазара към настоящия момент.

Самият индекс Baltic Dry не показва активността в района на Прибалтика, както може да се предполага от името му. Неговото име идва от далечната 1744 година и две от ключовите по онова време кафетерии в Лондон – Virginia и Baltick. В действителност той измерва активността на превозите през Тихия океан, където са съсредоточени голяма част от основните търговски маршрути.

Създаването на индекса се дължи на опитите на икономистите да се предпазят от съмнителните данни, които се обявяват от националната статистика на Китай. Страната често си позволява да предоставя изкривени данни и това е довело до показател, който да следи стокообмена на страната.

В последно време показателят се радва на особена популярност. „Причината за нарасналата популярност се крие в това, че той е много ясен индикатор за определяне на рецесии”, смята Тони Сагами, редактор в Weiss Research за Азия. Според специалиста спадът на индекса е сигнал за отстъпление в цените на металите, което пък е показател за икономическо забавяне. Освен това Baltic Dry показва добре краткосрочните корекции на китайската борса, изтъква Сагами.

Според Кросби пък показателят категорично може да покаже накъде върви глобалната икономика. Неговото мнение, е че настоящата корекция на индекса може и да не означава непременно проблеми, но ако стойността на Baltic Dry продължи да потъва и след средата на септември, тогава ситуацията ще бъде далеч по-притеснителна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:15 | 10.09.22 г.
fallback