fallback

Анализатор: Най-опасните думи на Wall Street са „кризата свърши”

Тод Харисън е на мнение, че подобно твърдение може да се приеме като един от най-мечите сигнали в настоящия момент

21:31 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Убеждението, че кризата в американската икономика вече е свършила, може да има неприятно въздействие върху пазарните участници, смята изпълнителният директор на финансовият сайт Minyanville.com Тод Харисън, съобщава АР.

Днешните данни за поръчките на дълготрайни стоки, които попадат в списъка на резултатите, които значително надхвърлят пазарните прогнози. Подобни индикатори накараха мнозина да твърдят, че най-тежката част от кризата вече е отминала. В редиците им личат имената на мнозина уважавани анализатори, икономисти и инвеститори.

Твърденията от типа „кризата е свършила” обаче са един от най-силните възможни мечи сигнали, които могат да се наблюдават на пазара в момента, смята Тод Харисън.

В момента, като търговец, Харисън твърди, че е заел къса позиция по отношение на широкия американски индекс S&P 500, макар според него да е възможен ръст на показателя с още 10% преди да се поеме в отрицателна посока. Стопът му пък е поставен на 2% изменение в положителна посока.

Специалистът е на мнение, че нивото от 1 120 пункта представлява горната граница на започналото през месец март рали на S&P 500, като скоро ще последва спад.

Причината Харисън да мисли по този начин е аналогията, която той прави с развитието на Голямата депресия от 1929 година. Сега, както и сега, съществуват всички предпоставки за нов спад, особено с оглед на това, че всички са убедени в това, че правителството е спряло пропадането на пазара.

„Само по себе си това е много по-голям риск, отколкото хората смятат”, убеден е Харисън.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
fallback