fallback

Пропуснатите ползи от следване съветите на Нуриел Рубини

Противно на очакванията, съветите на икономиста не помагат за извличането на печалби

10:37 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Преследването на печалби чрез съветите, които дава влиятелният икономист Нуриел Рубини, изглежда обречено на неуспех. Специалистът, който успешно предсказа дълбоката криза, в която изпадна световната икономика, все още не смята, че моментът е подходящ за инвестиции, се казва в анализ на Bloomberg.

“Съществува голям риск от ново изостряне на кризата“, обяви Рубини в края на миналата седмица, припомня агенцията.

Всеки, който се е опитал да приложи стратегията на Рубини и не е инвестирал на борсата в САЩ, може да съжалява, тъй като се е простил с големи печалби през последното полугодие. За изминалите шест месеца широкият американски индекс S&P 500 постигна най-голямото си повишение от времето на Голямата депресия досега.

За периода бенчмаркът скочи с 52 на сто. Съвкупният индекс MSCI World пък напредна с цели 58 на сто, което не се е случвало от създаването му през 1970 година досега.

В същото време, когато пазарът тръгна нагоре в средата на март, Рубини обяви, че ралито представлява „подскок на мъртвата котка“ - термин, служещ за определяне на капан за биковете и неустойчиво повишение на индексите.

Друг момент, в който Рубини сбърка за посоката на пазара, беше през декември миналата година. Тогава специалистът обяви, че S&P 500 може да падне с 20 на сто, а той напредна със 17% само за три седмици. Впоследствие, до 9 март, все пак индексът се понижи с 23 на сто, но вече от доста по-висока база.

Ако се погледне по-глобално на ситуацията, прогнозите на Рубини може и да не са толкова лоши, но определено могат да доведат до пропуснати ползи. Така например, по време на 18-процентното рали на S&P 500 между 27 октомври и 4 ноември той предупреди, че пазарът може да смени посоката и показателят да падне с 30 на сто.

До началото на март той в действителност изгуби 28%, но междувременно предложи значителна доходност на по-активните трейдъри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 26.08.09 г.
fallback