fallback

Кой може да наследи Бъфет начело на Berkshire Hathaway?

Всичките потенциални наследници работят за Berkshire и избирането на един от тях е най-важната задача на борда, казва самият Бъфет

22:12 | 05.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Berkshire Hathaway назначи Дейвид Сокъл да управлява губещото подразделение NetJets Inc., което увеличи спекулациите, че един ден той може да замести инвеститора Уорън Бъфет начело на компанията, съобщи Bloomberg.

Сокъл е бил избран от Бъфет да смени Ричард Сантули на поста главен изпълнителен директор на звеното NetJets, което предлага самолети под наем. Сокъл ръководи енергийния бизнес на Berkshire.

Бъфет, който управлява Berkshire от 60-те години на миналия век, търси подходящ кандидат, който да заеме поста му. Всичките му потенциални наследници работят за Berkshire и избирането на един от тях е най-важната задача на борда на компанията, по думите на самия Бъфет.

Акционерите на Berkshire и анализаторите на действията на Бъфет отдавна спекулират с това кой ще заеме поста му. Според Barron’s Сокъл, който е председател на MidAmerican Energy Holdings Co., е най-вероятният наследник.

В списъка на медиите като евентуални бъдещи шефове на Berkshire са и Тони Найсли, ръководител на подразделението на Berkshire Geico Corp., което се занимава с автомобилни застраховки, както и Аджит Джейн, шеф на звено за продажба на презастрахователни полици. Според някои Сантули също е кандидат за поста.

Самият Сокъл скромно отхвърля възможността той да е избраникът. „Има една дузина хора, които са по-талантливи от мен” в Berkshire, които могат да станат изпълнителни директори, заяви през май той пред телевизия Bloomberg. Относно перспективата да замени Бъфет той казва: “За всички нас в Berkshire това ще бъде най-лошият ден, който можем да си представим”.

Задълженията на Бъфет евентуално ще бъдат разделени между новия изпълнителен директор, поне един човек, който ще управлява инвестиционната дейност, и сина на милиардера – Хауърд Бъфет, който ще бъде следващият председател на компанията.

Сантули напуска NetJets, след като през изминалата година компанията беше силно засегната от рецесията и отчита загуба.

Berkshire закупува MidAmerican през 1999 г. за близо 9 млрд. долара. По това време Сокъл е главен изпълнителен директор на компанията. През 2008 г. той предава поста на друг, оставайки председател на MidAmerican, като заявява, че това ще му позволи да се съсредоточи върху откриването на компании за придобиване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 08.09.22 г.
fallback