fallback

Китай на път да задмине САЩ по производство по-рано от очакваното

Въпросът е – има ли това някакво знaчeниe

16:48 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Китай е на път да задмине САЩ като най-голям производител в света по-рано от прогнозираното. Въпросът е – има ли знaчeниe, пита Wall Street Journal.

По отношение на реалния обем на производството отговорът е не. Ако обаче обемът се възприема като сигнал за доброто състояние на производствения сектор, отговорът е да, пише изданието.

През 2007 г., откогато са последните налични данни, производството на САЩ е представлявало 20% от световния обем, а това на Китай – 12%. Разликата обаче бързо се топи. Според компанията за икономически прогнози IHS/Global Insight Китай ще произвежда повече като реална добавена стойност до 2015 г.

Само преди две години оценката на Global Insight беше, че Китай ще надмине САЩ като топ производител в света до 2020 г. Миналата година компанията „изтегли“ тази дата за 2016 или 2017 г.

Според главния икономист на компанията Нариман Бехравеш причина за по-бързото стопяване на преднината на САЩ е рецесията. Докато в САЩ производството се свива, губят се много работни места и се изнасят по-малко стоки, заводите в Китай продължават да разширяват дейността си. През юли производството в Китай отчете ръст за пети пореден месец.

Според мнозина икономисти свиването на производството на САЩ е нормална икономическа еволюция, започнала много преди Китай да започне да се превръща в една от водещите сили в производството. Тези икономисти смятат, че свиването на щатската икономика е щяло да стане при всички положения.

Нариман Бехравеш е един от тези, които смятат възхода на Китай за нормален, дори здравословен. "При естествено стечение на нещата страните преминават от земеделието през производството към услугите“.

На другия полюс са икономистите, които смятат, че свиването на щатското производство не е естествено и трябва да се обърне тенденцията, за да се задържи икономическата мощ на Америка. От тази гледна точка е необходимо да има противопоставяне на политиката на Китай, която подпомага евтиния износ на страната.

"Идеята, че можем да бъдем общество, което не произвежда, е лудост", заявява Питър Морици, икономист в Университета в Мериленд.

Администрацията на Обама пристъпва внимателно в това „минно поле“. На двудневната конференция между двете страни миналата седмица първата среща, валутната политика на Китай едва беше засегната, въпреки че е проблем за много базирани в САЩ производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
fallback