fallback

Добри ли са наистина корпоративните отчети в САЩ?

Печалбите надхвърлят очакванията, но ръстът на продажбите изостава

10:29 | 25.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на продажбите изостава от този на печалбите на компаниите от индекса Standard & Poors’ 500, което е сигнал, че възстановяването на икономиката ще бъде бавно.

Приходите през второто тримесечие на Caterpillar и Freeport- McMoRan Copper & Gold се понижиха с над 30 на сто на годишна база, макар че печалбите им надхвърлиха средните очаквания на анализаторите. Продажбите на Amazon.com се разминаха с очакванията, а тези на United Parcel Service намаляха със 17 на сто. Продажбите на Microsoft пък са се понижили за първи път, откакто компанията е публична.

Компаниите ще се въздържат да правят инвестиции и да създават работни места, докато продажбите им не се подобрят, смята Марк Занди, главен икономист към Moody’s Economy.

Приходите на 143-те компании от S&P 500, които са подали отчети тази седмица, са се понижили средно с 10 на сто на годишна база, по данни на Bloomberg. 70 от тях са надхвърлили очакванията на анализаторите за продажбите им, а при 107 печалбата на акция е била над прогнозираното.

Според проучване сред икономисти БВП на САЩ се е свил с 1,5 на сто през трите месеца до 30 юни, което ще бъде четвърти пореден тримесечен спад. Толкова продължителна негативна серия не е имало, откакто статистиката започва да се води през 1947 г.

Компаниите свиват с рекорден темп разходите си, което помага за по-добрите от очакваното печалби. За продължително възстановяване обаче е необходимо да се повишат приходите, коментира Стивън Ричуто, главен икономист към Mizuho Securities USA в Ню Йорк.

Индустриалните компании водят секторно по изненадващи печалби, като 19 от 23 компании, които са предали отчети тази седмица, имат по-добра от прогнозираното печалба.

Компаниите за потребителски стоки, сред които Ford Motor и Whirlpool, също изненадаха анализаторите, като 16 от общо 18 предадени отчета показаха по-висока от очакваното печалба на акция.

Продажбите обаче са намалели при осем от десетте секторни групи в S&P 500.

Компанията за куриерски услуги UPS отчете понижение на продажбите си за второто тримесечие със 17 на сто до 10,8 млрд. долара, което е най-големият тримесечен спад, откакто компанията стана публична през 1999 г. Главният финансов директор Кърт Кун заяви, че UPS не очаква в краткосрочен план ръст в търсенето.

Някои икономисти се опасяват от втора рецесия.

От своя страна председателят на Фед Бен Бернанке заяви тази седмица пред Конгреса, че икономиката показва “плахи признаци на стабилизация” с повишаването на потребителските разходи. Той подчерта обаче, че бизнесът трябва да увеличи инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
fallback