fallback

Кредитната криза навлиза в нов етап

Не държавните, а частните капитали започват да решават кой да остане на пазара и кой да обяви банкрут

13:33 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовата криза, която бушува вече повече от две години на американския пазар, навлиза в нова фаза. Това ясно се вижда от решението за спасяване на кредитната компания CIT Group от частни капитали, след като облигационерите се съгласиха да помогнат за избягването на банкрут.

Държавната помощ в САЩ започва да пресъхва и да става все по-рядка, след като големите банки получиха огромно количество средства, а ключов отрасъл като автомобилостроенето бе почти изцяло реформиран. Кризата обаче продължава да бушува и много финансови компании могат да се окажат на ръба на банкрута.

Когато това се случи, бъдещето им ще попадне в ръцете на големите облигационери, които ще вземат решението дали да спасят закъсалите компании, или да ги оставят да изчезнат от пазара, се казва в анализ на CNBC.

Промяната в нагласите и излизането на държавата от ролята и на спасител на закъсалите компании представлява завръщане към традиционния начин на развитие на икономиката. Това се случва след близо една година активна намеса на американското правителство в частния сектор.

„Не стана ясно дали финансовото министерство иска това да е повратната точка, но се оказва, че това е точно тя“, коментира за CNBC Саймън Джонсън, който е бивш икономист от МВФ и настоящ професор по икономика.

Според Джонсън пазарът се е отнесъл толкова благоразположено към нуждата на CIT от финансиране, че правителството би трябвало „да се чувства доста удобно“ по отношение на третирането на заплашени от банкрут компании с размер на активите под 100 млрд. долара.

Съгласието на облигационерите на CIT да предоставят 3 млрд. долара за кредитиране на компанията бележи първия случай от срива в банковата система, когато частният капитал се намесва, за да спаси голяма финансова компания без помощта или надзора на федералните власти.

Спасителната линия към CIT, сред чиито клиенти са компании като Dunkin' Donuts и Eddie Bauer, има за цел да позволи на компанията да просъществува достатъчно време, за да се освободи от голямата си задлъжнялост. На този етап обаче тя не гарантира със сигурност това, че банкрутът ще бъде избегнат.

Според договореностите кредитът от 3 млрд. ще бъде обезпечен и ще има срок от 2 години. Средствата обаче идват при доста висока цена – 10,5 на сто годишно, което показва, че частните инвеститори изискват сериозна възвращаемост на своите средства.

Сделката с CIT показва ясно, че рисковият апетит се завръща към финансовия сектор. Това от своя страна може да спомогне и за спасяването на други компании, в случай че Вашингтон в действителност реши да се оттегли от пазарите. Високите печалби, които показват големите банки, също допринасят за връщането на доверието в сектора.

„Виждаме, че частните капитали влизат и дават значителен сигнал за доверие“ в бъдещата рентабилност на банките, смята Винсънт Рейнхарт, който е бивш директор във Фед. „Това е окуражаващо“, допълва той.

„Случващото се ми показва, че рисковият апетит нараства, а хората залагат на това, че възстановяването наближава“, заявява пък Уилиям Ларкин, портфолио мениджър в Cabot Money Management.

В случай че всички тези специалисти са прави, то можем наистина да кажем, че кризата навлиза в нов етап.

След 16 месеца, в които американските власти наляха милиарди за спасяване на гиганти като Citigroup и Bank of America и посредничеха при сделките за Bear Stearns, Washington Mutual и Merrill Lynch, частният капитал ще бъде този, който ще определи коя компания ще оцелее и коя ще напусне пазара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 27.08.22 г.
fallback