fallback

Щатските пазари затвориха разнопосочно след отчетен ръст на спестяванията

Фактът, че през май спестяванията са отчели силен ръст, докато разходите за потребление са се увеличили минимално, смути пазарните участници

11:11 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американските пазари затвориха разнопосочно в петък, след като макроикономическите данни показаха, че спестяванията надвишават харчовете на домакинствата, което притесни инвеститорите. Това, което смути пазарните участници, е фактът, че през май спестяванията са нараснали с 6.9% до 15-годишен максимум, докато разходите за потребление са се увеличили с минималните 0.3% за същия период. Тенденцията показва, че потребителите са много внимателни с парите си. Това е добре за отделния човек, но не за икономиката като цяло в краткосрочен план.

Брутният вътрешен продукт спадна с 5,5% през първото тримесечие, беше съобщено в началото на седмицата. Тъй като първата половина на 2009 г. приключи, инвеститорите са загрижени за това дали икономиката ще се отлепи от дъното по-късно тази година.

Тази несигурност, подкрепена от комбинацията от обещаващи и същевременно тревожни данни, доведе до една разнопосочна седмица на пазарите. След като се понижи в началото на седмицата, Dow Jones Industrial Average скочи с 2,1% в четвъртък. Трейдърите обаче бяха нетърпеливи да приберат част от печалбите преди уикенда, споделиха анализатори.

Dow Jones Industrial Average загуби 34,01 пункта, или 0,4%, в петък до 8,438.39. S&P 500 Index се понижи с незначителните 1,36 пункта, или 0,2%, до 918,90. Технологичният индекс Nasdaq нарастна с 8,68 пункта, или 0,5%, до 1,838.22.

За изминалата седмица Dow се понижи със 101 пункта, или 1,2%. S&P 500 Index загуби 0,3%, а Nasdaq нарасна с 0,6%. Dow загуби 3,9% за годината, а S&P 500 и Nasdaq са с положителни стойности.

Университетът в Мичиган съобщи за ръст на потребителския сентимент през юни, което надвиши очакванията на анализаторите за непроменени стойности. Но дори и този доклад не можа да окаже силно позитивно влияние на пазарите.

Технологичният индекс Nasdaq се представи по-добре от другите основни индекси - до голяма степен благодарение на Palm Inc., прозводителя на смартфони, който публикува по-малка загуба за четвъртото тримесечие от очакванията на анализаторите. Акциите на компанията нараснаха с 2,20 долара, или 15,7%, до 16,22 долара.

Суровият петрол загуби 1,07 долара и се установи на 69,16 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк.

Американският долар се движеше разнопосочно спрямо другите основни валути. Златото затвори петъчната сесия на 939 долара за тройунция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
fallback