fallback

Ралито на Wall Street доказва, че е рано да бъде пренебрегнато

Според негативно настроените инвеститори силите на пазара не стигат, за да продължи да нараства, докато оптимистите смятат, че той се чувства комфортно с последния ръст

11:34 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американските индекси се отблъснаха от дъното и регистрираха краткосрочен ръст от близо 40% от март до началото на юни, след което беше закономерно да станем свидетели на корекционно движение, което позволи на инвеститорите да си поемат дъх и да пренастроят стратегиите си.

На 1 юни индексът S&P 500 затвори над 200-дневната си плъзгаща средна за пръв път след 2007г., което за техническите анализатори беше сигурен знак, че пазарът преминава от краткосрочно рали в дългосрочен положителен тренд. Последвалата корекция обаче даде основание на негативно настроените инвеститори да изразят мнение, че силите на пазара не стигат, за да продължи да нараства.

Индексът S&P 500 затвори под 200-дневната си плъзгаща средна в понеделник и вторник тази седмица, след като преди това категорично беше пробил това ниво, което е твърде вероятно да се окаже капан за мечки. Друг технически аргумент за това е пресичането на 200-дневната плъзгаща средна от 50-дневната отдолу нагоре, което в миналото е давало категорични сигнали за покупка.

В четвъртък основните индекси в САЩ отбелязаха най-добрия си ден от 1 юни насам, като влияние оказаха здравните компании, както и по-добри от очакваните финансови резултати и ръст в цената на петрола.

Индексът S&P 500 добави 19 пункта (респективно 2.1%) и затвори на 920 пункта, като се изкачи на позитивна територия за годината. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се изкачи със 172.5 пункта или 2.1%, за да приключи на 8471.4 пункта. Технологичният индекс NASDAQ се повиши с 37 пункта или 2.1% до 1829.5 пункта.

Вчера беше най-позитивният ден за S&P 500 и Dow Jones от 1 юни насам. Lennar Corp и Bed Bath & Beyond допринесоха значително за ръста на широкия индекс, съответно с 17.52% ръст за първата до 9.19 долара и 9.48% за втората до 31.08 долара, след като инвеститорите останаха доволни от финансовите им резултати.

Здравните компании напреднаха, след като се разпространи информация, че Сенатът е взел решение за новия план за здравеопазване и е определил финансиране в размер на 1 трилион долара за следващите 10 години, което е в съответствие с очакванията. Акциите на Cigna Corp. нараснаха с 5.4% до 24.98 долара, а Aetna Inc. добави 3.7% до 25.57 долара за акция.

Според Андрю Брукс, главен трейдър на американски акции в T. Rowe Price, пазарът изгледа се чувства комфортно с последния ръст, който дойде след разпродажбите по-рано тази седмица.

„Станахме свидетели на значителни продажби, причинени от изказвания от страна на световни организации като Световната банка и други, като намерихме начин да минем невредими през това. Икономиката е в по-добра форма. Очакваме финансовите резултати”, коментира Брукс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 24.08.22 г.
fallback