fallback

ФЕД може да получи нови функции на "регулатор на риска"

Администрацията на американския президент планира да промени регулациите с цел да предотврати бъдещи катастрофи като тези, които повалиха AIG и Lehman Brothers

12:27 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Администрацията на американския президент Барак Обама планира да промени регулациите с цел да предотврати бъдещи катастрофи като тези, които повалиха AIG и Lehman Brothers, което се изразява в една нова смела идея: оправомощаване на Федералния резерв да контролира най-големите финансови играчи, чиито евентуален фалит би могъл да застраши останалите институции и икономиката като цяло.

Някои законодатели и икономисти се изказват, че, давайки на ФЕД функции на "системен риск регулатор", би било висок риск само по себе си и ще разсее институцията от нейната основна мисия: съживяване на икономиката.

Икономистите още заявяват, че ФЕД е виновен за финансовата криза, която избухна миналата есен. Наред с други регулаторни органи, институцията не успя да овладее рисковите ипотеки и отслабените стандарти при кредитиране дадоха искрата на кризата.

Секретарят на хазната Тимъти Гайтнър и управителят на Националния икономически съвет в Белия дом Лорънс Самърс заявиха в становище, публикувано в понеделник във Вашингтон Пост, че ФЕД ще се стане "системен риск регулатор" за "големи, взаимосвързани фирми, чийто фалит може да застраши стабилността на цялата система". Президентът на САЩ Барак Обама планира да обяви официално регулаторния план в сряда, като обсъжданията в Конгреса са на следващия ден.

Много анализатори са съгласни, че мощен регулатор е необходим, за да гарантира, че институциите няма да поемат такива рискове, които през миналата година застрашиха банковата система. Когато American International Group (AIG) застана на ръба на фалита през миналата година, ФЕД трябваше да я спаси от страх, че AIG би повалила цялата икономика.

Предприетите стъпки са най-големите промени на финансовите регулации от Голямата депресия досега. Този план може да даде на Федералния резерв повече мощ и да доведе до сливане на Службата за надзор на спестяванията със Службата за контрол на валутата, която упражнява надзор на националните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
fallback